Інститут нацпам'яті призупиняє легалізацію меморіальних об`єктів Польщі в Україні
Категорія
Культура
Дата публікації

Інститут нацпам'яті призупиняє легалізацію меморіальних об`єктів Польщі в Україні

Інститут нацпам'яті призупиняє легалізацію меморіальних об`єктів Польщі в Україні
Джерело:  УІНП

Український інститут національної пам'яті призупиняє легалізацію меморіальних об'єктів Польщі в Україні та наполягає на розслідуванні фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу інституту.

Читайте також: В МЗС обурені демонтажем пам'ятника воїнам УПА в Польщі

Відзначається, що з 2014 року руйнування братської могили вояків УПА в Грушовичах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам'яті українського народу в Польщі, причому місцева влада не відновила пам'ятники.

За той самий час, в Україні було вчинено 4 акти наруги над польськими місцями пам'яті, і кожного разу влада України відновлювала меморіальні об'єкти та порушувала кримінальні справи.

"Щонайменше 105 польських пам'ятників і пам'ятних знаків, збудованих на території України в період з 1991 по 2017 рр., залишаються нелегальними, - йдеться в повідомленні. - Інститут ініціює перед Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій зупинення надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та впорядкування польських місць пам'яті в Україні".

Читайте також: У Польщі ідейні соратники Путіна розгромили пам'ятник УПА: з'явилося фото і відео

Інститут нацпам'яті також звернувся до польської сторони для з'ясування офіційної позиції Польщі щодо знищення українського військового поховання в Грушовичах, враховуючи, що воно анонсувалося в місцевих ЗМІ, а також того, чи варто Україні також перестати зважати на нищення польських пам’ятників на своїй території.

"Український інститут національної пам’яті готовий до поновлення співпраці з польськими партнерами відразу після відкритого та прозорого розслідування всіх фактів нищення українських місць пам'яті, що мали місце протягом 2014-2017 рр., притягнення до відповідальності винуватих осіб та відновлення і легалізації знищених українських пам'ятників коштом польської сторони", - додали в інституті.

Як повідомляв ONLINE.UA, 26 квітня у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі місцеві націоналісти розібрали пам’ятник воїнам УПА.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?