Росія подала запит на оголошення Яценюка в міжнародний розшук, Аваков звернувся до Інтерполу
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія подала запит на оголошення Яценюка в міжнародний розшук, Аваков звернувся до Інтерполу

МВС України
Росія подала запит на оголошення Яценюка в міжнародний розшук, Аваков звернувся до Інтерполу

Правоохоронні органи Росії звернулися до Генсекретаріату Інтерполу із запитом щодо оголошення екс-прем'єра України Арсенія Яценюка у міжнародний розшук.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Міністерство внутрішніх справ.

Читайте також: Це деградація Росії: МЗС України відповів на "чеченську справу" Яценюка

Російські "слідчі" звинувачують Яценюка в “участі в озброєній банді”, “навмисному вбивстві двох або більше людей, скоєному за попередньою змовою групою осіб” та “замаху на навмисне вбивство двох або більше людей скоєний за попередньою змовою групою осіб”, та просять его екстрадиції до РФ.

Запит сформований за ордером на арешт, що був нібито виданий у місті Єсентуки 3 березня 2017 року за підозрою в тому, що український політик вогнем з автомату Калашнікова, буцімто вбив 30 та поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій в місті Грозний. Російське слідство заявляє, що Яценюк на той час нібито був "членом озброєної банди “Мрія” і "брав участь в атаках на російських військових на військові підрозділи Росії на території “Президентського палацу”, площі “Мінутка”, та залізничної станції “Грозний” в період з 31 грудня 1994 по 2 січня 1995 року.

20 квітня голова МВС України Арсен Аваков звернувся до Головного секретаря Інтерполу Юргена Штока і виклав факти, що свідчать про безпідставність звинувачень і про те, що Яценюк ніколи не був у Чечні і на вказаний проміжок часу навчався і працював у рідному місці.

Читайте також: Путін мстить: Яценюк прокоментував свою "чеченську справу"

"Згадується й про те, що правова позиція російського правосуддя, за наявною в МВС інформацією, базується на свідченнях, отриманих під тортурами від незаконно засуджених в РФ громадян України. Така оцінка дій Росії щодо п. Яценюка, наголошено в листі міністра, є офіційною публічною позицією держави України, зокрема, - позицією МЗС та Міністерства юстиції України. Так, Мінюст України офіційно звернувся до всіх демократичних країн та Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, прийнятих російською владою і судами стосовно А.П. Яценюка", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, МВС надає, що захист правопорядку має відбуватися на основі фактів і доказів, що були отримані в законному порядку, а також, що політичні рішення органів правосуддя не можуть бути підставою для арешту, затримання та екстрадиції.

Як повідомляв ONLINE.UA, Арсеній Яценюк назвав рішення про свій арешт у "чеченській справі", видане у Росії, особистою помстою президента РФ Володимира Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?