Янукович має понести відповідальність не лише за держзраду, а і за захоплення влади 2010-го року - Потєхін
Категорія
Політика
Дата публікації

Янукович має понести відповідальність не лише за держзраду, а і за захоплення влади 2010-го року - Потєхін

Янукович має понести відповідальність не лише за держзраду, а і за захоплення влади 2010-го року - Потєхін
Джерело:  online.ua

Колишній президент-утікач Віктор Янукович винний не тільки у державній зраді, а і у захопленні влади в Україні у 2010 році.

Про це політолог Дмитро Потєхін розповів в програмі "Руденко. ONLINE.UA" 28 квітня.

"Є сподівання, що ця справа підходить до завершення, проте разом із цим сподіванням є відчуття, що воно вкотре може виявитися марним", - прокоментував Потєхін новини про початок заочного процесу над президентом-втікачем з 4 травня.

Читайте також: $1,5 млрд Януковича: Луценко розповів "красиву" схему походження

"Наразі йдеться про державну зраду, а, за моєю думкою, та деяких інших експертів, на той момент він вже здійснив інший злочин - захоплення влади", - підкреслив він.

Експерт зазначив, що є теорія верховенства права, згідно з якою, Янукович міг захопити владу у вересні 2010 року, коли конституційний суд повернув йому повноваження, які не повинен був повертати, а всі інші, хто підтримав його, легітимізували його.

"Ця ідея тяжіє своїм корінням в історію людства, в історію західної цивілізації, до якої ми намагаємося долучитися, і вона каже про те, що конституцію можуть встановлювати лише громадяни або їх представники. У випадку зміни конституції у 2010 році це сталося не в такий спосіб", - зазначив Потєхін.

Також він підтримав думку, що харківські угоди про подовження терміну перебування чорноморського флоту РФ в Чорному морі, підписані в 2010 році, виходили за межі повноважень Януковича.

Читайте також: Порошенко пообіцяв нові конфіскації у сім'ї Януковича, Луценко назвав імена

"За моєю версією, на той момент він вже не мав повноважень укладати такі угоди, і тому я також поділяю думку, що ці дії були незаконними та нелегітимними", - сказав експерт.

Окрім іншого, він висловився щодо того, чи сяде Янукович або його поплічники на лаву підсудних: "Так, це можливо, бо без цього складно буде виправдовуватися".

"Для мене важливіше, щоб ми усвідомили, що, визнаючи Януковича корумпованим, але легітимним президентом, ми допомагали йому утримувати владу, і це ми створили умови, в яких справа дійшла до кровопролиття", - резюмував Потєхін.

Нагадаємо, 28 квітня стало відомо про конфіскацією $1,5 млрд з рахунків Віктора Януковича та його соратників.

Як повідомляв ONLINE.UA, адвокати Віктора Януковича заявили, що у колишнього президента-втікача лише заарештували 28 млн грн на рахунках "Ощадбанку".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?