Польща готова відновити знесений меморіал воякам УПА після розкопок
Категорія
Україна
Дата публікації

Польща готова відновити знесений меморіал воякам УПА після розкопок

Польща готова відновити знесений меморіал воякам УПА після розкопок
Джерело:  ipn.gov.pl

У Польщі демонтований меморіал воякам УПА може бути відновлений на кладовищі у селі Грушовичи після проведення археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву Інституту національної пам'яті Польщі.

"Польська сторона неодноразово підкреслювала в листуванні з українськими партнерами, що існуючий з 1994 року об'єкт на кладовищі у Грушовичах має бути знесений для проведення археологічних робіт і підтвердження наявності людських останків під пам'ятником, про що повідомляли нам представники української меншини в Польщі", - йдеться у зверненні.

Також в Інституті повідомили, що не сприймають аргументів української сторони про те, що в 90-х роках у законодавчому полі Польщі існувала "правова порожнина" щодо процедури встановлення пам'ятників.

Читайте також: Скандальна заява Качинського про Бандеру: в Україні поляку дали "діагноз"

"У разі підтвердження останків під пам’ятником, могила може бути упорядкована Міжвідомчою комісією у співпраці з польською стороною і підлягатиме юридичному захисту з боку польської держави. Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні", - підкреслюється в заяві.

Крім того, поляки наголосили, що "із здивуванням сприйняли інформацію Українського інституту національної пам’яті, що у відповідь на демонтаж пам'ятника у Грушовичах українська сторона призупинить процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України".

Як повідомляв ONLINE.UA, 26 квітня у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі був розібраний пам’ятник воїнам УПА, який до цього вже плюндрували вандали.

В МЗС України назвали демонтаж пам’ятника провокацією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?