Стало відомо, що викликає синдром хронічної втоми
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Стало відомо, що викликає синдром хронічної втоми

Стало відомо, що викликає синдром хронічної втоми
Джерело:  Сьогодні

Причиною розвитку синдрому хронічної втоми виявилися певні штами бактерій, аномально велика кількість яких в кишечнику змушує людину відчувати себе постійно втомленою.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Сьогодні".

"Можливо, що синдром хронічної втоми розвивається так само, як хронічні болі в кишечнику, що виникають через порушення в двосторонньому "спілкуванні" між мозком і кишечником, яким зазвичай керують бактерії і продукти їх життєдіяльності. Відкривши бактерії, які викликають ці проблеми, ми стали на крок ближче до коректної діагностики СХВ і створення методів його лікування", – заявив Брент Вільямс (Brent Williams) з університету Колумбії в Нью-Йорку (США).
Вільямс і його колеги з'ясували, які бактерії викликають подібні проблеми, проаналізувавши видове різноманіття мікрофлори і хімічний склад крові у 50 пацієнтів, які страждають від СХВ, і 50 здорових людей.
Як виявилося, і мікрофлора, і кров хворих і здорових людей досить сильно різнилися, причому відмінності були приблизно однаковими для всіх хворих, що вказало на біологічну причину розвитку синдрому хронічної втоми. Деякі з цих особливостей були характерні тільки для хворих, що страждали до того ж і хронічними болями в кишечнику, а інші були властиві всім носіям синдрому.

Читайте також: Учені підтвердили, що безглютенова дієта знижує втому

Наприклад, в їх кишечнику спостерігалася незвична кількість мікробів з роду Alistipes і ряду невідомих мікробів з роду Bacteroides, а число бактерій виду Bacteroides vulgatus, навпаки, було аномально низьким. При цьому чим помітніше були аномалії, тим сильніше виявляв себе синдром хронічної втоми.
Як саме мікроби провокують розвиток СХВ, вчені поки не знають, але припускають, що це може бути пов'язано з порушеннями в синтезі вітаміну В6 і ряду інших важливих біологічних молекул, головним джерелом яких зазвичай є бактерії в кишечнику.
Як повідомляв ONLINE.UA, вчені виявили, що гусінь звичайної воскової молі здатна поїдати поліетилен й інші види пластика, що дозволяє використовувати її для утилізації сміття.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?