Найсильніший за десятки років землетрус станеться в Чилі - вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Найсильніший за десятки років землетрус станеться в Чилі - вчені

Найсильніший за десятки років землетрус станеться в Чилі - вчені

В найближчі декілька десятиліть в районі чилійського міста Сантьяго відбудеться землетрус силою в 8,3 бали.

Про це заявили сейсмологи з Франції та Чилі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на матеріали дослідження, опублікованого у журналі Earth and Planetary Science Letters.

Читайте також: В Ірані стався потужний землетрус, є жертви

Причинами землетрусу називають занурення океанічної плити Наска під Південно-Американську плиту. Процес відбувається зі швидкістю біля восьми см у рік, проте біля Сантьяго процес гальмується тертям між плитами літосфери, і відставання на 4,5 метра кожні 70 років надолужується землетрусами.

Епіцентр землетрусу має бути у Вальпараїсо, що в 100 км від Сантьяго. У 2017 році вірогідність землетрусу оцінюють у 3%, що у декілька разів вище норми, і з плином часу ризики будуть зростати.

Згідно з матеріалами вчених, найпотужніший в історії людства землетрус також стався в Чилі, в 570 км від Сантьяго у 1960 році. Тоді його магнітуда склала 9,5 балів.

Як повідомляв ONLINE.UA, 24 квітня біля узбережжя Чилі стався землетрус магнітудою 7,1.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?