У чоловіків і жінок відрізняється робота понад 6 тис. генів - вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У чоловіків і жінок відрізняється робота понад 6 тис. генів - вчені

У чоловіків і жінок відрізняється робота понад 6 тис. генів - вчені

Робота 6,5 тисяч генів в організмах чоловіка та жінки відрізняється.

Про це заявили генетики після спостереження за активністю генів в організмі людей обох статей, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ізраїльського Інституту науки Вейцмана.

Читайте також: Стало відомо, що викликає синдром хронічної втоми

Дослідники встановили, що ДНК чоловіка та жінки фактично однакова окрім "чоловічої" Y-хромосоми, проте робота чоловічого та жіночого організму суттєво відрізняється.

Вчені взяли пробу крові і тканини тіла у 550 чоловіків і жінок та проаналізували, які гени були активними в різних клітинах організму. Таким чином вдалося встановити, що майже чверть відомого набору ділянок ДНК працювала по-різному в організмах різної статі.

Майже 6 тисяч генів були пов'язані з роботою грудей та молочних залоз, більшість інших генів також були зв'язані з роботою лише одного органу, при тому що лише 30 генів впливали на роботу шести і більше тканин. Примітно, що деякі гени жіночої X-хромосоми були більш активні в організмі чоловіків, аніж жінок.

Вчені вважають, що вивчення відмінностей в роботі приблизно сотні генів, що впливають на серце, судини, жирові тканини і т.п., можуть пояснювати різницю в схильності до хвороб. Так, було встановлено, що ген NPPB, який відповідає за захист серця від інфарктів, а також за круговорот кальцію, особливо активний в тілі молодих дівчат, і повільний у жінок з менопаузою.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше біологи виявили можливу причину розвитку однієї з невиліковних смертельних хвороб – розсіяного склерозу, та припустили, яким чином вона розвивається.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?