Україна відзначає День пам`яті та примирення
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна відзначає День пам`яті та примирення

Україна відзначає День пам`яті та примирення
Джерело:  УІНП

В Україні 8 травня традиційно відзначають День пам’яті та примирення та згадують про роль українців у перемозі та висловлюють повагу усім борцям проти нацизму, увічнюючи пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ті роки.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт Українського інституту національної пам’яті.

 "Утверджуючи традицію відзначення 8 травня у європейському дусі "не святкуємо, а вшановуємо", пропонуємо згадувати Другу Світову з акцентом на ролі людей, які боролися проти нацизму", - йдеться в заяві.

Також у Інституті заявили про початок інформаційної кампанії на тему "Українці в лавах Об’єднаних Націй перемогли агресора".

Читайте також: Порошенко у зверненні по Голодомору послав "привіт" Росії: з’явилося відео

"Ми прагнемо розкрити трагічні роки війни через долі та звитяги чоловіків і жінок – уродженців різних куточків України та світу, які воювали у регулярних арміях або були партизанами, служили у допоміжних формуваннях або на передовій, пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. Важливо, що хоч би де перебували ці українці та вихідці з України, вони пліч-о-пліч з іншими народами воювали проти нацизму та дістали високі відзнаки країн, у лавах яких вони служили", - говориться у документі.

В Інституті нагадали, що Україна у боротьбі проти нацизму виставила "майже сім мільйонів солдат в семи арміях".

Дізнатися більше про українських героїв Другої світової можна на головній площі країни Києва — Майдані Незалежності.

"Це чоловіки та жінки, які походили з різних куточків України та світу; воювали у регулярних арміях та були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій; пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали", - підкреслили історики.

Також, в рамках національних урочистостей до Дня пам’яті і примирення 8 травня киянам та гостям міста пропонують прийти о 12:00 до Національного музею історії України по вулиці Володимирській, 2, де відкриється фотодокументальна виставка про внесок українських повстанців в перемогу над нацизмом "УПА — відповідь нескореного народу".

О 23:01 традиційно відбудеться акція "Перша хвилина миру", адже саме в той час в Європі припинився вогонь після капітуляції Німеччини.

Крім того, Український інститут національної пам’яті просить українців цими днями доповнити свій одяг червоним маком — символом пам’яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів вбитих у Другій світовій війні по всьому світові.

Як повідомляв ONLINE.UA, напередодні у місті Покровськ на Донбасі відбувся автопробіг, присвячений Дню пам`яті та примирення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?