Російська пропаганда про Другу світову буде слабшати, є три причини - політолог
Категорія
Україна
Дата публікації

Російська пропаганда про Другу світову буде слабшати, є три причини - політолог

Російська пропаганда про Другу світову буде слабшати, є три причини - політолог
Джерело:  online.ua

Про те, чому Москва та Берлін винні у початку Другої світової, яким чином слід розбудовувати відносини Україні та Польщі і чому існування Євросоюзу знімає військову небезпеку з Заходу для українців в інтерв’ю розповів політолог Олександр Палій.

- Хто несе історичну відповідальність за бійню Другої світової?

- Друга світова війна розв’язана двома тоталітарними режимами – Німеччина та СРСР. Звісно, були й менші винуватці. Наприклад, фашистська Італія. Та все ж саме в Берліні і Москві були головні винуватці. Вони підписали Пакт Молотова-Ріббентопа. Пакт ратифікований у серпні 1939 року. У вересні 1939 року вже почалась Друга світова війна. Радянсько-німецький союз відкрив шлях до війни.

- Москва зараз експлуатує пам'ять про війну у своїй інтерпретації. Як нам протидіяти російським тлумачення війни, "Вєлікой отєчєтсвєнной" чи всім цим "бєзсмєртним полкам" і тд., що підкріплено, звісно, нафтодоларами?

- Перше: Росія теж вже не така багато, як була нещодавно. Тому їхній пропагандистський ресурс здувається і буде далі зменшуватись.

Читайте також: Снайпер АТО: Російська пропаганда така вміла, що дивишся - і готовий сам себе знищити

Друге: російська інтерпретація дискредитується самою владою, Путіним. Все, що говорить Кремль, одразу піддається сумніву. Одразу ставиться тавро: брехня! Російське керівництво так призвичаїло світ до своєї брехні, що від них іншого не чекають. Вони можуть продовжувати брехати, пропалачувати деякі речі за гроші, але як тільки бачать російські вуха в Європі – всім стає зрозуміло, що брехня.

Третє: у нас і у багатьох східноєвропейських народів є інформаційні потужності. Все не так плачевно.

- Як Україна має будувати політику історичної пам’яті, хто ми були в Другій світовій війні?

- Україна з одно боку жертва Другої світової. І радянський, і нацистський тоталітарний режими хотіли нас знищити. Та з іншого боку, думаю, без українців у складі Червоної армії війна б закінчилась для СРСР дуже плачевно.

- Відомо, що Гітлер та Сталін приділяли Україні значну увагу через продовольчій потенціал та сільське господарство. І це було небезпечно - жити на чорноземі. Наша ситуація залишається такою ж складною й сьогодні, чи я драматизую?

- З одного боку, є зміни в кращий бік. На заході у нас більш-менш однорідне середовище – Європейський Союз та НАТО. Європа і США тепер працюють разом. Це в наших інтересах.

Читайте також: В Україні зараз вирішується доля Європи, США і всього світу - американський продюсер

З іншого боку, у нас на сході ядерна держава, яка діє без стратегічного бачення свого майбутнього. Путіну і його оточенню байдуже, що буде після нього. Їм не шкода нікого, в тому числі і РФ.

- Як нам зараз вести політики з Польщею, особливо в умовах позірного руйнування національних пам’ятників в обох країнах?

- Інциденти з пам’ятниками абсолютно штучні. Я думаю, що за цим стоїть Кремль, який використовує радикальних маргіналів і в Україні, і в Польщі. Нам треба говорити з польською культурною елітою, з людьми, які мають совість і інтелектуальну відповідальність перед Польщею.

Читайте також: У Польщі існують стереотипи, що вся Україна живе Бандерою - директор Польського інституту в Києві

- Чи можливе спільне розуміння Другої світової війни для всієї Європи, яка тільки втратила від цієї війни?

- Не думаю. Кожна країна має право на свою точку відліку у війні, свої акценти. Необхідні бездоганні дані. Та все одно точки відліку можуть бути різними, навіть при роботі з одними підтвердженими даними. Питання в тому, наскільки політика пам’яті кожної країни лежить в межах загальнолюдських цінностей.

Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?