Ізольований Путін та "арктично-сирійський" парад - The New York Times про 9 травня в Москві
Категорія
Світ
Дата публікації

Ізольований Путін та "арктично-сирійський" парад - The New York Times про 9 травня в Москві

Ізольований Путін та "арктично-сирійський" парад - The New York Times про 9 травня в Москві
Джерело:  The New York Times

У вівторок Росія продемонструвала досить стриману версію свого щорічного параду на честь Дня Перемоги, а президент Володимир Путін закликав до міжнародного співробітництва в боротьбі з тероризмом, у той час як іноземні лідери переважно трималися осторонь.

Про це у своєму огляді російських святкувань Дня Перемоги пише журналіст The New York Times Ніл МакФаркуар, переклад статті якого зробив ONLINE.UA.

За 17 років в якості лідера Росії Путін поступово зробив День Перемоги найважливішим святом року, пов'язуючи своє президентство з національною єдністю, самовідданістю та централізованою владою, необхідною для перемоги над нацистською Німеччиною.

"Уроки минулої війни закликають нас бути пильними, і російські збройні сили готові протистояти будь-якій потенційній агресії", – сказав Путін, після того як бруківкою Червоної площі промарширували близько 10 000 воєнних і прогуркотіли, за офіційними даними, 114 одиниць техніки.

Незважаючи на заклик Путіна до співпраці, парад послужив нагадуванням того, наскільки ізольованою зараз стала Росія, зокрема, у світлі напружених відносин із Заходом через різні проблеми, в тому числі конфлікт в Україні з 2014 року та звинувачення щодо втручання у вибори.

На трибуні серед ряду російських чиновників і військових ветеранів стояв лише один іноземний лідер – нещодавно обраний проросійський президент колишньої радянської республіки Молдови Ігор Додон. В останні роки на щорічних парадах були присутні лідери Китаю, Німеччини, Сполучених Штатів та інших країн.

Парад ознаменував 72-у річницю перемоги над нацистами під час Другої світової війни, в ході якої Радянський Союз втратив більше 20 мільйонів людей, і Путін скористався нагодою, щоб закликати до ефективної боротьби з "тероризмом, екстремізмом, неонацизмом та іншими загрозами".

Читайте також: Російська пропаганда про Другу світову буде слабшати, є три причини - політолог

На тлі постійної загрози, яку для Росії становить тероризм, у вівторок Міністерство оборони РФ випустило заяву із запереченням, що бойовики "Ісламської держави" вбили одного з їх військовослужбовців у Сирії. Усі російські військові у Сирії "живі, здорові", і працюють, згідно з заявою міністерства.

Услід за військовими парадами на День Перемоги проходять марші звичайних громадян, які несуть фотографії родичів, що воювали. Сотні тисяч, якщо не мільйони, віддали в Росії данину так званому "Безсмертному полку".

Один неблагозвучний епізод, який широко освітлювався на російському державному телебаченні, стосувався зіткнень у столиці України Києві і ще щонайменш одному українському місті між тими, хто відзначав свято, і тими, хто виступає проти Росії.

Виступаючи в Києві президент України Петро Порошенко зазначив, що це останній рік, коли Україна відзначила День Перемоги у тандемі з Росією. Наступного року планується перенести свято на 8 травня, коли воно відзначається у більшості країн Європи (насправді, Порошенко заявив, що Україна не буде відзначати цей день за московським сценарієм; про відміну 9 травня мови не йшло - ONLINE.UA).

Порошенко звинуватив Росію у використанні свята для святкування військового вторгнення в Україну. Кремль давно заперечує, що його військові безпосередньо беруть участь в бойових діях.

Те, що Росія святкує День Перемоги на день пізніше, ніж інша частина Європи, відображає напруженість, що була наприкінці війни, яка повністю так і не відступила; багато людей в країні відчувають, що принесені ними жертви для перемоги над нацистами отримали недостатньо визнання.

"Не було, немає і ніколи не буде сили, яка змогла б перемогти наш народ", – заявив Путін на головному параді після маршу строю солдат.

У вівторок погода в Москві була найбільш відчутною причиною стриманого настрою. Низькі, сердиті, сірі хмари і короткочасний дощ змусили скасувати, як правило, ретельно продуманий повітряний парад, який демонструє все: від витончених реактивних винищувачів до старих бомбардувальників дальнього радіусу дії.

Незважаючи на відсутність військово-повітряних сил, по Червоній площі прогуркотіли деякі з традиційних "суперхітів", включаючи танки, ракетні системи "Ярс" та "Іскандер", здатні запускати ядерні боєголовки дальнього радіусу дії.

У 2012 році Путін пообіцяв протягом десяти років витратити близько $400 млрд на модернізацію збройних сил. Економічні проблеми, пов'язані з падінням цін на нафту та економічними санкціями, введеними у зв’язку з конфліктом в Україні, змусили провести деякі скорочення в області оборони, але інвестиції залишаються досить значними.

Цього року, наприклад, вперше на параді були використані ракетні системи ППО, пофарбовані у білий камуфляжний колір Арктики, підкреслюючи, таким чином, розширення охоплюваної російськими військовими території на багаті нафтою північні райони країни.

Російське державне телебачення також транслювало парад на всю країну. Щоб підкреслити участь у військових в конфліктах за кордоном, було показано, як марширують в їх власному Параді Перемоги підрозділи на авіабазі "Хмеймім" в Сирії – найбільш важливій новій базі Росії за межами її кордонів після розпаду Радянського Союзу у 1991 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?