Великий народ України ніколи не буде з Кремлем – екс-прем’єр Швеції про поразки Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Великий народ України ніколи не буде з Кремлем – екс-прем’єр Швеції про поразки Путіна

Великий народ України ніколи не буде з Кремлем – екс-прем’єр Швеції про поразки Путіна
Джерело:  The Washington Post

Люди іноді стверджують, що Володимир Путін – геополітичний гравець з виключною компетенцією і успіхом. Якщо ж судити з історії, то остаточного рішення з цього питання ще немає, пише колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт у своїй статті для The Washington Post, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Колись Путін говорив про розпуск Радянського Союзу як про найбільшу геополітичну катастрофу нашого часу. З досить вузької точки зору Кремля це цілком може бути правдою. Але Радянський Союз був нежиттєздатним формуванням і зазнав краху. Новій Росії, яка виникла, необхідно було будувати дружні і конструктивні відносини з новоствореними незалежними державами.

До цього часу найбільш важливими були відносини з Україною. Маючи загальне походження від старої Русі, утвореної навколо Києва тисячі років тому, дві країни створили різну національну ідентичність, але зберегли міцні зв'язки. Економіка двох країн також була високоінтегрованою. У Києві говорити російською мовою було так само природно, як і українською. Саме рішучість України, більш ніж будь-що інше, вирішила долю Радянського Союзу в грудні 1991 р. Відносини Києва і Москви визначали нову геополітичну ситуацію в більш широкому просторі Східної Європи.

Але коли Путін прийшов до влади, все пішло шкереберть.

На політичному фронті Кремль у великій мірі втрутився у президентські вибори в Україні 2004 року на користь кандидата Віктора Януковича, викликавши Помаранчеву революцію. Віктор Ющенко, переможець виборів, вкрай підозріло ставився до очевидних російських змов.

Читайте також: Російська пропаганда про Другу світову буде слабшати, є три причини - політолог

Путін також повів себе неправильно відносно економіки України, коли вирішив, що його Євразійський економічний союз повинен ґрунтуватися на митному союзі, і що Україна повинна стати його частиною. Він доклав усіх можливих зусиль, щоб зупинити розвиток України в напрямку її бажання заключити угоду про вільну торгівлю з Європейським Союзом.

Були розгорнуті усі можливі заходи, окрім воєнних. Важкий пропагандистський наступ в Україні був поєднаний з жорстокими економічними заходами, скорочуючи торгові зв'язки таким чином, який завдавав збитків і Росії – усе це було спрямовано на те, щоб змусити Україну змінити курс. Публічно радники Путіна попередили Україну про "катастрофічні наслідки". Коли економіка України пішла вниз, Янукович у відчайдушній спробі знизити рахунок за російський газ викрутився і відстрочив угоду з ЄС, таємно пообіцявши вступити в Митний союз.

Так розпочався народний рух на Майдані. Янукович під тиском Путіна придушив повстання жорстоким насильством, в результаті якого на вулицях Києва загинуло понад 100 людей. Кінець був катастрофою для обох лідерів.

Янукович залишив свою країну на початку 2014 року, а Путін помстився вторгнувшись і анексувавши Крим. Він також почав спробу створити "Новоросію" з південних регіонів України. Кремль думав, що це зробити буде дуже легко. Важка телепропаганда, маленькі зелені чоловічки, проникнення російських націоналістів, великі поставки зброї, грошей – це мало бути елементарно!

Але все провалилося. Восени 2014 року Путіну довелося послати регулярні армійські батальйони в Україну, щоб врятувати свої зусилля від повного краху. Він вже зіткнувся з катастрофою, коли російські військові, за повідомленнями, влітку збили Малайзійський літак рейсу MH17.

Сьогодні прокремлівські сепаратисти контролюють близько 7% території України, потребуючи мільярди рублів фінансової підтримки. Санкції вдарили по ключових частинах російської економіки. Близько 10 тисяч людей загинули; ще десь 3 мільйони залишили свої будинки.

Україна оговталася від майже катастрофічного фінансового становища на початку 2014 року, зміцнила свою демократію, приступила до більш послідовних реформ, ніж будь-коли раніше, і, звичайно ж, просунулася уперед з угодою про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС. Тим часом розвиток Євразійського економічного союзу затягнувся, він страждає від суперечок, а його члени вважають його вже не таким актуальним.

Путін же був змушений вивчити урок, який мав бути ясним з історії: вторгнення в країну – це не найкращий спосіб завести нових друзів. Україна, яка завжди була дещо розділена, зараз об'єдналася в боротьбі проти Росії. Нове покоління українців зростає, вважаючи Росію ворогом, а не другом.

Путін, звичайно хотів би бути увіковічений в історії як лідер, який "повернув" Крим. Проте справа Криму все ще відкрита.

Читайте також: Аміна Окуєва: Мрію розвалити Російську імперію, а потім зустрінемось на українсько-кавказькому кордоні

Але Путін втратив все інше. Війська НАТО розгортаються в трьох країнах Балтії та Польщі. Витрати на оборону ростуть по всій Європі. Грузія щойно отримала безвізовий режим з ЄС. Навіть Білорусь починає непокоїтися.

І великий народ України ніколи не буде на стороні Кремля. Я не здивуюся, якщо майбутні історики будуть розглядати це як ще більшу геополітичну катастрофу, ніж розпад Радянського Союзу. Розпад Радянського Союзу був, рано чи пізно, неминучим. Але катастрофи з Україною можна було повністю уникнути – вона була створена руками в Кремлі.

Володимир Путін блискучий геополітичний гравець. Авжеж...

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?