Більше, ніж історія: в Києві проходить оригінальний курс лекцій
Категорія
Культура
Дата публікації

Більше, ніж історія: в Києві проходить оригінальний курс лекцій

Більше, ніж історія: в Києві проходить оригінальний курс лекцій
Джерело:  online.ua

Київський "Лекторій Призма" проводить курс нестандартних інтерактивних лекцій "Більше ніж історія".

Як повідомляється, це курс лекцій з історії сучасності, які будуть проводитися в Києві до кінця травня. Зустрічі проходять в ART UKRAINE GALLERY на вулиці Грушевського. Читає лекції кандидат історичних наук Тетяна Григор'єва. За її плечима - 14 років викладацького стажу, написання монографій і навчальних посібників з історії.

Авторський курс від освітнього проекту "Лекторій Призма" змушує слухачів по-новому переосмислити ключові історичні події, а також дає можливість зануритися в інтриги сильних світу цього, розглянути на прикладах, до чого це призвело і що передувало цим подіям.

"Те, що зараз - історія, колись було просто життям", - так пояснила нам ідею проекту Григор'єва. В його рамках слухачі "за руку" з авторитетним харизматичним лектором проходять шлях від Американської революції (1775 г.) до періоду новітніх технологій, заглибившись у всі значущі деталі кожного періоду. Це, за задумом авторів, дає можливість кращого розуміння того, що собою являє наш світ зараз, і чому, він власне, став таким.

Автори проекту відзначили, що в "Лекторії Призма» не підносять історію так, як це роблять в школах/університетах. Наприклад, розповідь про переломну післявоєнну епоху 50-х вінчає перегляд автентичної записи коронації Єлизавети II з аналізом сакрального сенсу зміни її суконь на церемонії. А ще з поясненням того, як все-таки ВВС вдалося домогтися від церкви і монархії дозволу на таку неймовірну для консерваторів трансляцію. Крім піку розробок водневої бомби в СРСР з розповіддю про особисті мотиви вчених, які брали участь в цих експериментах, світ трясла ще і Мерилін Монро на першій обкладинці "Playboy". При цьому лектор пояснює успішність її образу в контексті історії.

Як зазначили організатори проекту, тут, безумовно, розкажуть про головні світові події, назвуть дати і факти, але, крім того, ще й покажуть життя, на тлі якого це все відбувалося. Тетяна Григоренко в фарбах розповідає і показує (використовуючи і уривки з тодішніх фільмів, і вирізки з газет, і зразки агітаційних листівок) про те, чим жив світ в усі часи і в культурному плані, і в будь-яких інших аспектах. Адже навряд чи суспільство може думати тільки про ключові події свого часу. Який би договір хто не уклав, де б не почалася війна (на жаль), життя триває: ми ходимо в кіно, ми слухаємо пісні, стежимо за модою, спортивними досягненнями тощо. За словами авторів, це і є суть проекту, закладена в самій назві "Більше ніж історія".

"Ми демонструємо контекст, в якому відбувалися ті чи інші події. Тому що саме розуміння контексту багато в чому пояснює причини історичних рішень. У слухача повинен бути вибір замість того, щоб лектор нав'язував йому певну адженду. Лектор дає спектр можливих інтерпретацій, який дозволить кожному відкрити для себе світ в тих аспектах, які для нього важливі. Слухач після курсу настільки зможе ширше зрозуміти світ навколо себе, щоб будь-який його вибір був більш свідомим ", - відзначають організатори.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?