Україні потрібен візовий режим з Росією, але заважає одна річ – Огризко
Категорія
Політика
Дата публікації

Україні потрібен візовий режим з Росією, але заважає одна річ – Огризко

Україні потрібен візовий режим з Росією, але заважає одна річ – Огризко
Джерело:  online.ua

Про те, чим Україні вигідне більш формалізоване залучення США до переговорного процесу з Кремлем, чому необхідно запроваджувати візовий режим з РФ, і що цьому заважає, в інтерв’ю ONLINE. UA розповів колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

- Нещодавно міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з керівництвом США можливість залучення Вашингтону до нормандського формату переговорів з урегулювання ситуації на Донбасі. Наскільки реальним є залучення США до переговорного процесу?

- США залучені до переговорного процесу, і доволі щільно. Нагадаю, що пані Вікторія Нуланд (помічник Держсекретаря США у справах Євразії та Європи – ONLINE.UA) в певні періоди перебувала більше часу в Україні, аніж в США, курсуючи між Києвом і Вашингтоном. Тому сказати, що вони не залучені – не можна. Інше питання, наскільки формалізоване це залучення. Поки що воно не формалізоване.

- А можна формалізувати?

- Так. І це було б корисним. Наскільки це швидко відбудеться – відкрите питання.

- Зухвалість Росії при щільнішому залученні США зменшиться?

- Думаю, що зухвалість пішла б на спад. Коли б Захід був формально підсилений таким гравцем як США, а в дискусіях на постійній основі брали участь відповідні керівники, Кремлю було б важко так нахабно і зухвало брехати, перекручувати факти.

Читайте також: Трамп влаштував скандал, а Україна його не помітила – український філософ

- Росіяни хочуть залучення США?

- Думаю, що це їм невигідно жодним чином. Чому? Тому що це збільшення на одного супротивника. Зрозуміло, якщо Франція та Німеччина виступають як опоненти Кремля, а тут додається ще один, то їхні зусилля разом будуть посилені.

- Вибори в Німеччині впливають на поведінку Кремля і наших партнерів?

- Вибори мають значення. Але як зараз видається, в Німеччині вибори закінчуються з проєвропейським результатом, як це було і у Франції. Тому тут немає проблем для України. Навіть якщо зміняться гравці, то не зміниться курс. І Мартін Шульц, і Ангела Меркель – це європейці, а раз так, то жодних проблем з курсом там не буде.

- Що потрібно зробити українській дипломатії зараз?

- Докладати максимум зусиль для того, аби антипутінський фронт був сформований і був якомога ширший. Тут чим активніше працювати, тим краще.

Читайте також: Щоб змінити Україну, потрібен лише "безсмертний майданний мільйон" - Юрій Романенко

- Як ви оцінуєте перспективу візового режиму з РФ, особливо після введення безвізового режиму з Євросоюзом?

- Безвіз з ЄС та візовий режим не мають жодного прямого зв’язку. Безвіз для України – це одна історія, а візи для РФ – інша. Вони не пов’язані.

Візовий режим з Росією треба було вводити давно. Якщо ми його досі не ввели, то ми не хочемо відділяти себе від "русского міра". Та, мабуть, легше говорити про візовий режим з РФ, ніж його ввести.

- Хто на заваді введення візового режиму з РФ?

- В Україні, як і на Заході, є люди, які сподіваються, що можна переконати, переорієнтувати і повернутись до попередніх відносин. Синдром "потерпи, может рассосется" продовжує діяти. Ось це причина нашої непослідовності, коли ми маємо ситуацію "ні вашим, ні нашим".

Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?