Вчені знайшли компоненти для створення чоловічого контрацептиву
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені знайшли компоненти для створення чоловічого контрацептиву

Вчені знайшли компоненти для створення чоловічого контрацептиву
Джерело:  pnas.org

Вчені виявили компоненти, які здатні виступити в ролі протизаплідної пігулки для чоловіків, в складі стародавнього китайського засобу від артриту.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на PNAS.

Речовини, виділені вченими, знижують рухливість сперматозоїдів і не дозволяють їм розвинути швидкість, потрібну для того, щоб проникнути в яйцеклітину.

Мішенню цього впливу виступають катіонні канали сперматозоїда, які в потрібний момент забезпечують посилений приплив всередину іонів кальцію. Ці канали вступають в роботу під дією гормону прогестерону. Однак тепер вчені з'ясували, що конкурувати з прогестероном за зв'язування катіонних каналів сперматозоїда можуть і інші гормони, аж до «стресового» кортизолу. Блокуючи вплив прогестерону, вони перешкоджають заплідненню.

Читайте також: Для дітей будуть робити таблетки з шоколаду

Зазначається, що автори провели широкий пошук інших речовин, здатних заблокувати регуляторну ділянку катіонних каналів сперматозоїда, серед молекул подібної тритерпенової структури. Їм вдалося знайти два перспективних кандидата - маловідомі рослинні алкалоїди люпеол (lupeol) і прістімерін (pristimerin). Прістімерін зустрічається в рослинах, які використовуються традиційною китайською медициною як засіб від артриту, а в останні роки показав і певні протиракові властивості.

В ході експериментів «в пробірці» обидві речовини продемонстрували здатність блокувати активізацію сперматозоїдів в присутності прогестерону. І хоча до випуску першого в історії негормонального засобу контрацепції для чоловіків - і навіть до клінічних випробувань - ще далеко, вчені вже заявляють, що їх засіб на порядок надійніший і ефективніший за все, що є на ринку.

Як повідомляв ONLINE.UA, вчені-нейроетики з Оксфордського університету працюють над створенням диво-таблеток, які допоможуть в любові.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?