Прокуратура підготувала підозру у геноциді кримських татар Сталіну та Берії
Категорія
Події
Дата публікації

Прокуратура підготувала підозру у геноциді кримських татар Сталіну та Берії

Прокуратура підготувала підозру у геноциді кримських татар Сталіну та Берії
Джерело:  ГПУ

Прокуратура підписала повідомлення про підозру у геноциді кримських татар Йосифу Сталіну та Лаврентію Берії.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Генеральної прокуратури України.

Зазначається, що розслідування за фактом насильницького переселення кримськотатарського народу у 1944 році началось у грудні 2015 року, в рамках нього було направлено 53 запити до державних архівів, 52 - до ВНЗ, 67 - до наукових бібліотек. Також запити про міжнародну правову допомогу були направлені до Узбекистану, Казахстану і РФ.

Читайте також: Груба сила Росії ніколи не переможе правду: Турчинов зробив заяву у річницю депортації кримських татар

На сьогоднішній день було встановлено понад 250 сімей (більше тисячі осіб) потенційних потерпілих, складено реєстр осіб, щодо яких особисто та їх сімей представниками Радянської влади були вчинені дії з насильницького переселення, на підставі чого призначили демографічну експертизу, результати якої були отримані 16 травня.

"Саме насильницьке переселення у 1944 році понад 225 тисяч представників кримськотатарського народу та інших національних груп з території півострову для проживання до непристосованих районів Союзу Радянських Соціалістичних Республік, вчиненого представниками органів державної влади Радянського Союзу, призвело до часткового фізичного їх знищення", - йдеться у висновку експерта.

Читайте також: "Пам'ятаємо про трагедію": Джамала показала архівні фото своєї кримськотатарської родини

Підкреслюється, що під час депортації та у місцях спецпоселень від голоду, епідемій та хвороб загинула майже половина депортованих кримських татар.

"На сьогоднішній день прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру і на даний час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України Сталіну Йосипу Віссаріоновичу та Берії Лаврентію Павловичу. Це тільки початок, нами в рамках даного досудового розслідування будуть встановлені інші учасники, попередньо нами встановлені безпосередні виконавці даного злочинного наказу", - розповів прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов під час зустрічі з Генпрокурором України Юрієм Луценком 18 травня.

Мустафа Джемілев в ході цієї ж зустрічі зазначив, що давно наполягали на проведенні подібного розслідування, проте воно стало можливим лише після Революції Гідності.

"З моєї точки зору, історію міняти неможливо. Історія нічому не вчить, вона лише карає тих, хто не вчить її уроки. І справа проти геноциду українського народу, і справа про геноцид кримськотатарського народу є актом справедливості, який має символізувати неможливість повторення цього знову", - підкреслив Луценко.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше нардеп Мустафа Джемілев заявив, що з початку окупації Росією Криму у кримських татар провели понад 800 обшуків із метою їх залякування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?