У Чернігові витратили 14,5 тис. грн, щоб розвернути пам'ятник Хмельницькому спиною до Москви
Категорія
Події
Дата публікації

У Чернігові витратили 14,5 тис. грн, щоб розвернути пам'ятник Хмельницькому спиною до Москви

У Чернігові витратили 14,5 тис. грн, щоб розвернути пам'ятник Хмельницькому спиною до Москви
Джерело:  chernigiv-rada.gov.ua

У Чернігові на розворот пам'ятника гетьману Богдану Хмельницькому спиною до Москви витратили 14,5 тисяч гривень.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Чернігівської міської ради.

Безпосередньо на розворот фігури пам'ятника Богдану Хмельницькому з міського бюджету витратиться менш ніж 14,5 тис. грн. Ці роботи є лише малою частиною загальної реконструкції постаменту пам'ятника.

"До цих 14,5 тис. грн увійшли демонтаж фігури пам'ятника, маса якої до 5 тонн, її подальше встановлення, а також зведення і демонтаж будівельних лісів. При демонтажі та  монтажі використовували і важку будівельну техніку – автокран", - повідомили в міськраді.

Читайте також: Поліція знайшла вкрадений на Чернігівщині пам'ятник Марку Бернесу: опубліковано фото

Решта робіт з реконструкції пам'ятника включатимуть у себе фактично формування нового фундаменту під наявний постамент, адже зараз неозброєним оком видно, що він трохи нахилився. Тобто основа не може забезпечити пам'ятнику необхідної міцності, і при подальшому пошкодженні не виключено його руйнування. Тому в ході реконструкції передбачено закріплення постаменту за допомогою паль.

Також до реконструкції входять інші реставраційні роботи - до ремонту емблем, хімічного закріплення гіпсу на ліпному декорі і художнього розпису поверхні цього декору.

Вартість всіх робіт складає близько 700 тисяч гривень.
Автор пам'ятника - відомий чернігівський архітектор Андрій Карнабед - хотів встановити фігуру Хмельницького обличчям до центральної площі міста та П'ятницької церкви, але під час будівництва об'єкта тодішнє партійне керівництво змусило будівельників розгорнути скульптуру в протилежний бік, обличчям до тодішнього обкому партії.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Києві 12 травня знесли ще один пам’ятник радянському вождю Володимиру Леніну, який розміщувався у Голосіївському районі столиці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?