Уряд Японії дозволив імператору зректися престолу
Категорія
Світ
Дата публікації

Уряд Японії дозволив імператору зректися престолу

Уряд Японії дозволив імператору зректися престолу
Джерело:  Euronews

Уряд Японії схвалив законопроект, який дозволяє 83-річному імператору Акіхіто зректися престолу.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Euronews.

У середині червня документ має затвердити парламент. Законопроект розроблений спеціально для 83-річного монарха, який забажав відійти від справ через похилий вік. Чинне законодавство передбачає, що японські імператори володарюють довічно. Тому, розробляючи новий документ, урядовці прагнули не створювати прецедент, щоб не робити зречення імператорів постійним.

Читайте також: Чоловік Єлизавети II з осені припинить виконувати королівські обов'язки

Акіхіто може залишити трон у грудні 2018 року. Він збереже титул “Ваша величність”, державне забезпечення та інші привілеї. Його спадкоємцем стане старший син, 57-річний крон-принц Нарухіто. Однак останній не має сина, лише доньку. Тож законодавці вже зараз думають над тим, щоб дозволити передачу імператорської влади жінкам.

Деяким токійцям ця ідея сподобалась.

“Я хочу бачити прогрес у суспільстві. Щоб це заохочувало жінок брати активну участь у житті країни. Чим більше жінок працюватиме, тим яскравішим і щасливішим буде суспільство”, - говорять жителі Японії.

Востаннє імператор Японії зрікався престолу у 1817 році. У феодальні часи це було звичайною практикою. За життя трон залишила приблизно половина зі 125 відомих в історії японських імператорів.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше принцеса Мако Акісіно, перша внучка Імператора Японії Акіхіто й імператриці Мітіко, вирішила відректися від свого титулу і вийти заміж за чоловіка не знатного походження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?