Десятки парафій хочуть покинути Московський патріархат в Україні – народний депутат
Категорія
Україна
Дата публікації

Десятки парафій хочуть покинути Московський патріархат в Україні – народний депутат

Десятки парафій хочуть покинути Московський патріархат в Україні – народний депутат
Джерело:  online.ua

Про те, в чому суть одного з двох законопроектів, регламентуючих діяльність релігійних громад, та які виклики породжують ініціативи законодавців для цілісності мережі Московського патріархату в Україні, в інтерв’ю ONLINE.UA розповів релігієзнавець, народний депутат України Віктор Єленський.

- 18 травня Московський патріархат в Україні вивів людей під Верховну Раду. Їм не подобаються два законопроекти – 4128 та 4511. Так як ви співавтор першого законопроекту, розкажіть, в чому там суть?

- Перше: згідно з Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації" кожна релігійна організація може бути підпорядкована будь-якому центру, як в Україні так і за її межами, а також вільно змінювати свою підлеглість. А от в який спосіб вона має це робити – закон не уточнює. Це призводило до деяких непорозумінь, зіткнень і судових справ. Найбільш відома справа в цьому контексті - Справа "Свято-Михайлівської Парафії проти України" 2007 року. У цій справі Європейський суд з прав людини зробив зауваження Україні, запропонував законодавцям уточнити цю норму. Законопроект 4128 уточнює норму, пропонує, щоб рішення про зміну підлеглості релігійної громади ухвалювались більшістю голосів на загальних зборах релігійної громади, а не на місцевому референдумі, як про це говорить патріарх Кіріл (Володимир Михайлович Гундяєв).

Друге: держава, звісно, не може визначати, в який спосіб громада приймає людей, виключає їх, визначає, хто може бути членом громади, а хто – ні. Держава тільки пропонує той мінімум, який для держави є максимумом, а саме: добровільність, коли людина самоідентифікує себе з громадою, і участь в релігійному житті. Та в який спосіб участь, як саме приєднуватись до громади - хрещення, обрізання, молитовні формули чи конфірмація – цього всього держава визначати не може.

Читайте також: Національна свідомість і вірус "русского мира": про випадок на "Голосі країни"

Третє: коли цей проект розглядався на профільному Комітеті з питань культури й духовності, то в ході дискусії вироблено формулу, яка б убезпечила від зловживання нормою про перехід громад: рішення про зміну юрисдикції засвідчується більшістю членів громади з зазначенням їх паспортних даних, а правомочність зборів релігійної громади вирішує керівний орган громади згідно з її статутом.

Віктор Єленський. Фото: nfront.org.ua

От в чому суть законопроекту. Законопроект повністю відповідає міжнародним нормам, Конституції України та Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації". Він не передбачає жодної дискримінації, а навпаки – дозволяє громаді зробити вільне волевиявлення.

- Чому ж патріарх Кіріл проти, чому людей під Раду вивели?

- Я говорив з людьми, які прийшли під Верховну Раду- ніхто не читав законопроект. Це стосується не тільки "бабушек", а й священників, які їх привели. Їм просто сказали, що треба бути в четвер під Радою, бо нас хочуть вигнати з наших храмів. Це абсолютна політична акція, яка ініційована Московським патріархатом і його помічниками в Україні.

Ця акція також ще й мала збити хвилю невдоволення діяльністю Московського патріарха по сприянню придушенням релігійної свободи як на окупованих територіях України, так і в самій РФ.

Читайте також: Заборона російських соцмереж: не треба було просувати "русский мир"

- Може, було б доцільніше провести спочатку проект 4128, а потім працювати над проектом 4511 (прроект 4511 передбачає запровадження особливого статусу для церков, які ієрархічно підпорядковуються центрам у країні-агресорі - ONLINE. UA)?

- Річ в тому, що у нас тематичні блоки в Раді. Блоком розв’язується питання аграрної реформи, медицини, а також культури й духовності.

- Попри те, що закон не дискримінаційний, чому Московський патріархат не хоче давати більший діапазон свободи своїм громадам?

- Бо вже є десятки парафій, які хочуть перейти під іншу юрисдикцію, але не можуть цього зробити. Натомість Московський патріархат хоче закріпачити за собою релігійні громади.

- Яка доля цього законопроекту?

- До нього не дійшла черга. Він буде повертатись в порядок денний і має бути розглянутий.

Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?