Став відомий переможець президентських виборів в Ірані
Категорія
Світ
Дата публікації

Став відомий переможець президентських виборів в Ірані

Став відомий переможець президентських виборів в Ірані

На виборах президента Ірану, які відбулися 19 травня, нинішнього лідера країни Хасана Роухані переобрали на другий термін.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Deutsche Welle.

Як офіційно повідомило державне телебачення Ірану, за результатами підрахунку всіх понад 40 мільйонів бюлетенів, поміркований реформатор Роухані здобув близько 57% голосів виборців. Загальна явка на виборах перевищила 70%.

Зазначається, що коли перемога Роухані стала очевидною, водії-жінки на дорогах Тегерану почали блимати фарами і показувати руками знак V - перемоги. Ліберальніша частина іранського суспільства вітає помірковану політику Роухані, завдяки якій у 2015 році було укладено ядерну угоду з найбільшими країнами світу, а з Ірану зняли частину міжнародних санкцій.

Читайте також: У Ірані стався потужний землетрус, є загиблі та сотні поранених

Найближчим конкурентом Роухані був ультраконсервативний Ебрагім Раісі, який обіцяв розбудову економіки та збільшення виплат бідним. Він здобув лише 38% голосів виборців. Раісі вважають близькою фігурою до верховного лідера Ірану Аятоли Алі Хаменеї, який утримався від підтримки будь-якого з кандидатів.

У 2013 році Роухані виграв вибори президента з 51% голосів. Тоді явка становила 73%.

Як повідомляв ONLINE.UA, у столиці Казахстані Астані підписано меморандум про створення у Сирії чотирьох зони безпеки: домовленості про це було досягнуто після завершення переговорів представників Росії, Туреччини та Ірану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?