На шляху до найвищої вершини планети Евереста з'явилася нова перепона
Категорія
Цікаве
Дата публікації

На шляху до найвищої вершини планети Евереста з'явилася нова перепона

На шляху до найвищої вершини планети Евереста з'явилася нова перепона
Джерело:  BBC

На шляху до найвищої вершини світу гори Еверест з'явилася нова перепона: через обвал вертикальної стіни, яка отримала назву ступінь Хілларі, альпіністам прийдеться по-новому підходити до своїх небезпечних мандрівок.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

Читайте також: Вчені показали, як тануть льодовики в Антарктиді: з'явилось вражаюче відео

13-метровий схил, який було названо на честь новозеландського альпініста Едмунда Хілларі, був фактично гребнем із снігу та льоду.

Як відмічають альпіністи, обвал міг стати наслідком масштабного землетрусу, який стався 2 роки тому у Непалі, і який забрав життя понад 8 тисяч людей. Саме підземні сейсмічні процеси могли призвести до сходу лавин.

"Не знаю, що потрібно буде робити, коли снігового покриву не буде, оскільки зараз там лежать величезні камені, з якими буде вельми непросто впоратися", - зауважив британський альпініст Тім Моуздейл на сторінці "Експедиції Евересту" у Facebook.

За словами підкорювача гір, в минулому році він не зміг перевірити стан ступені, оскільки та була засипана щільним шаром снігу, але в цьому році він побачив лише уламки каменів на її місці.

І при що існувала ступені Хілларі черзі на підйом або спуск по її площині могли означати смертельну небезпеку для затрималися в разі погіршення погодних умов.

"В абсолютно ясний день не має значення, затрималися ви на півтори-дві години у ступені Хілларі, що зовсім близько від вершини. Однак якщо погода змінюється, це питання життя і смерті", - говорив Бі-бі-сі ще п'ять років тому ветеран альпінізму сер Кріс Бонінгтон.

Як повідомляв ONLINE.UA, 23 липня 2016 року у Грузії загинув відомий український альпініст, чемпіон України Ігор Стороженко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?