Експерт розкритикував плани бізнесмена Ярославського на "Промінвест"
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Експерт розкритикував плани бізнесмена Ярославського на "Промінвест"

Експерт розкритикував плани бізнесмена Ярославського на "Промінвест"
Джерело:  finance.bigmir.net

Скандал навколо Харківського тракторного заводу, рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ і мільярдні борги перед Татнафтою, а також негативний іміджевий шлейф не дозволять Ярославському претендувати на "Промінвест".

У цьому впевнений експерт Микола Волга, виконавчий директор АП "POLITCONSULTANT.org", пише Бигмир.

Як зазначає видання, вже місяць спостерігається підвищена активність навколо покупки "Промінвеста". Раніше керівництво російського Зовнішекономбанку повідомило про плани продати в першому півріччі 2017 років зо три дочірні банку: Глобекс, Связь-банк і Промінвестбанк.

Переговори про продаж останнього активізувалися після введення Національним банком України (НБУ) санкцій проти "дочок" російських банків: Сбербанк, ВТБ, БМ Банк, Промінвестбанк і VS Bank.

Що стосується "Промінвестбанку, то переговори про його продаж велися в декількох напрямках. Серед потенційних покупців фігурували бізнесмени Нурусулім Аркалаєв і Сергій Тронь, екс-глава СБУ Валерій Хорошковський, і угорський банківський холдинг ОТП. Судячи з усього, переговори завершилися нічим. В кінці квітня , як повідомила прес-служба НБУ, дві фізособи, громадяни України, подали в Національний банк України пакети документів для погодження набуття прямого істотної участі в ПАТ "Промінвестбанк". Це депутат Верховної радий и України Максим Микитась, а також засновник девелоперської компанії MosCityGroup Павло Фукс.

"Україна, вводячи санкції проти російського капіталу, швидше за все, розраховувала захистити свій банківський сектор від економічного впливу Росії. Тому сприяти продажу вельми одіозному, і векторно спрямованому на Росію олігархові навряд чи буде", зазначив Волга. До того ж, продовжив експерт, важелі є. "Відповідно до закону, НБУ перевіряє відповідність ділової репутації інвестора вимогам, встановленим нормативно-правовими актами регулятора, його фінансове становище і походження коштів", - зауважив експерт.

"А ось з діловою репутацією і фінансовим становищем інвестора Олександра Ярославського, якраз і проблеми. Ще при режимі Януковича він був найбагатшим харків'янином. Розпродаючи свої активи - продав Д. Фірташу черкаський" Азот ", а С.Курченко - ФК" Металіст " і модернізований повністю за державні гроші до Євро-2012 стадіон. А вже в 2014 році позбувся своєї частки в девелоперської компанії "XXI століття".

"За Ярославським є серйозний негативний іміджевий шлейф. Чого вартий скандал навколо рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ" Укртатнафта ", а також повернення і подальший перепродаж пакетів акцій, контрольованих татарськими акціонерами (56%), компаніям афільованим з групою" Приват "Коломойського і DCH Ярославського. сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсацію в $ 2,4 млрд, а також повернення втрачених акцій "Укртатнафти". Як запевняє сама компанія, їх грошима заволоділи шахрайським шляхом, з цим, звичайно, пу ть розбирається суд, але як то кажуть - не буває диму без вогню "- заявив Волга.

"Ще одна грандіозна тема - це кримінальні справи, пов'язані з експериментами над Харківським тракторним заводом. Зокрема, на заводі була проведена підготовка до демонтажу для подальшого вивезення до Росії обладнання ливарних цехів. До переправлення за кордон була підготовлена і технічна та конструкторська документація на продукцію заводу. Вивезти завод не вдалося завдяки втручанню СБУ, на ХТЗ в період з березня по квітень 2016 року було проведено чотири обшуки, в результаті були арештовані рахунки і майно підприємства. до речі, за данни м Міноборони, ХТЗ був монополістом в Україні з випуску тріснув - елементів підвіски гусеничної техніки. Припинення їх виробництва становило б загрозу безпеці країни. Власник групи компаній DCH Олександр Ярославський придбав контрольний пакет акцій ХТЗ у структур, які контролює російський олігарх Олег Дерипаска, до речі, він ж є кумом Ярославського. Покупку Ярославського ще тоді оцінили як іміджеву "рокіровку" - наче й завод продали в українські руки, але в той же час, російський олігарх Дерипаска зі поранив над ним контроль ", - заявив експерт.

Ярославський та Дерипаска

За словами Волгова, повністю немає ясності з мільярдними боргами, судами з банком ВТБ через те, що структури Ярославського не платили більше року відсотки по кредиту, банкрутством мережі "Караван" і головне, "Лекс холдингом", банкрутство якого, цілком можливо, завершиться тим, що майно Ярославського пустять з молотка. З огляду на все це, розглядати Ярославського як реального претендента на покупку "Промінвеста" навряд чи варто, йому необхідно спочатку розібратися зі своїми боргами і темними сторонами біографії, зазначив експерт.

"Можна припустити, що Ярославського можуть використовувати як підсадну качку. Навіть при поверхневій оцінці складно уявити собі Олександра Ярославського на чолі" Промінвеста ", - підсумував Волга.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?