Рада проголосувала за мовні квоти на телебаченні
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада проголосувала за мовні квоти на телебаченні

Рада проголосувала за мовні квоти на телебаченні
Джерело:  online.ua

У вівторок, 23 травня, Верховна Рада ухвалила в другому читанні й в цілому законопроект №5313 про мовні квоти на телебаченні.

Про це повідомляє ONLINE.UA.

"За" проголосували 269 народних депутатів. Законопроект встановлює, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

Для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення закон встановлює обов’язкову частку україномовного контенту на рівні 50%.

Читайте також: Мовні квоти в Україні: в мережі яскраво показали, чому вони важливі

Окремо законопроект визначає обов’язкову частку новин українською мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00. Уточнюється, що передача вважається українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) виконані винятково українською мовою.

Однак, допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій, які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів.

У передачі, виконаній українською мовою, допускається використання без дублювання, озвучення:

  • репортажів з місць подій, в яких не використовуються коментарі або інший текстовий супровід дикторів (ведучих);

  • трансляцій виступів запрошених учасників (гостей) інформаційних та інформаційно-аналітичних передач, за умови, що участь того самого гостя в цій передачі носить епізодичний, не періодичний (не регулярний) характер, і він не є диктором (ведучим) передачі;

  • музичних творів з текстом (пісень), які є частиною передачі не музичного жанру, та використані в ній лише як звуковий супровід.

Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

Ініціаторами законопроекту виступили Микола Княжицький та Вікторія Сюмар. Під час голосування у залі були присутні відомі українські актори та режисери, які підтримали законопроект.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше медіахолдинг "Інтер Медіа Груп" заявив, що категорично проти законопроекту про квоти мовлення на телеканалах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?