Україна вимагає від бойовиків звільнення 128 заручників - Геращенко
Категорія
Події
Дата публікації

Україна вимагає від бойовиків звільнення 128 заручників - Геращенко

Україна вимагає від бойовиків звільнення 128 заручників - Геращенко
Джерело:  Укрінформ

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що українська сторона в Мінську вимагає від Росії та підконтрольних їй бойовиків звільнення 128 заручників, натомість вони наполягають на передачі їм більше 600 осіб.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"У Мінську ми користуємося списком заручників, складеним СБУ, де акумульовано всю інформацію відносно тих людей - і військових, і цивільних, які сьогодні утримуються на окупованих територіях. У цьому списку на сьогодні є 128 осіб", - сказала вона журналістам у кулуарах Міжнародної конференції "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни".

За словами представника України в Мінській гуманітарній підгрупі, бойовики із цього списку підтверджують перебування у них тільки 50 осіб, тоді як Україні точно відомо про місцезнаходження 70 осіб у тюрмах ОРДЛО.

Водночас парламентарій зазначила, що Росія і бойовики вимагають в української сторони передачі понад 600 осіб, але наголосила, що 62 особи із них за українським законодавством не можуть бути помилувані.

"Інша сторона вимагає передачі більше 600 осіб, серед яких є ті, хто не бажає переміщатися на окуповані території, але серед яких є і 62 особи, які або скоїли злочини не в зоні АТО і вони не можуть потрапити до цих списків, або це дуже важкі злочини, які не потрапляють під помилування", - зазначила Геращенко.

Вона також розповіла, що представники ОРДЛО у Мінську намагаються шантажувати Україну, що звільнять заручників в обмін на амністію. Народний депутат зауважила, що амністія і звільнення заручників є різними блоками Мінських угод - гуманітарного і політичного- й не можуть бути поєднані за жодних умов.

Читайте також: Бойовики погодилися включити вченого Козловського до списків полонених на обмін - Геращенко

Геращенко розповіла, що 24 травня Україна готова вийти на Мінськ з конкретними пропозиціями щодо звільнення заручників І готова до "дуже широкого компромісу".

Геращенко також додала, що Росія блокує доступ міжнародних гуманітарних організацій, передусім Міжнародного комітету Червоного Хреста, на тимчасово окуповані території Донбасу для забезпечення доступу до українських заручників, а також пошуку зниклих безвісти та ідентифікації тіл загиблих.

"Системно блокується виконання Мінських угод, зокрема, доступ міжнародних гуманітарних організацій до окупованих територій. Ми бачимо, що і досі Міжнародний комітет Червоного Хреста не допущений до ключових питань - це питання звільнення заручників, яких на сьогодні, згідно зі списком СБУ, утримується 128 осіб, а також питання пошуку зниклих безвісти та проведення експертиз тіл загиблих", - сказала вона.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Тристороння контактна група узгодила, які особи, що здійснили злочини проти України, можуть бути помилувані заради звільнення українців, які незаконно утримуються на окупованих територіях Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?