Рада розширила доступ до навчання для дітей з особливими потребами
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада розширила доступ до навчання для дітей з особливими потребами

Рада розширила доступ до навчання для дітей з особливими потребами
Джерело:  online.ua

Верховна Рада підтримала законопроект про доступ дітей з особливими потребами до навчання в усіх навчальних закладах; за проект закону проголосували 297 нардепів.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "112.Україна".

Так, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №6437 про внесення змін до закону "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до навчання.

Під час обговорення під стенограмму внесли поправку, яку озвучила представник БПП Ірина Луценко: "Оскільки було висловлено принципову пропозицію встановити, що діти з особливими освітніми потребами обов’язково забезпечуються підвезенням до місця навчання і дому під стенограму пропоную наступну поправку: п. 4 ч. 1 законопроекту доповнити абзацом такого змісту: "Забезпечують підвезення учнів, вихованців з особливими освітніми потребами до місця навчання і дому, у тому числі шкільними автобусами, пристосованими для перевезення дітей, які пересуваються на кріслах колісних".

У законі "Про освіту" планують прописати право на освіту для дітей з інвалідністю в усіх навчальних закладах, в тому числі безкоштовну у державних і комунальних закладах.

Читайте також: Я підпишу закон про заборону георгіївських стрічок - Порошенко

Також документ передбачає, що право дітей на освіту передбачає різні форми навчання - зокрема дистанційну та індивідуальну.

Окремою нормою прописали "створення належних умов для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням їх індивідуальних потреб в умовах інклюзивного навчання".

Стосовно мови освіти, дітям з особливими потребами мають викладати найбільш доступною - зокрема за допомогою жестової мови чи шрифту Брайля.

Окрім того, законопроект включає визначення низки понять у даному ключі, зокрема "особа з особливими освітніми потребами", "інклюзивне навчання", "індивідуальна програма розвитку особи з особливими освітніми потребами".

Автори документа передбачили, що таким школярам мають надавати психолого-педагогічну, корекційно-розвиткову та іншу допомогу, а як саме - визначить Кабмін. Згідно до пояснювальної записки, йдеться про розбудову системи освіти в напрямі створення “школи для всіх” - де діти з особливими потребами зможуть навчатися, зокрема, в умовах інклюзивного навчання.

Як повідомляв ONLINE.UA, 5 травня президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект закону щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, який забезпечить продовження розвитку інклюзивної освіти в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?