В'ятрович пояснив, чому заборона російських сайтів викликала несприйняття в українському суспільстві
Категорія
Події
Дата публікації

В'ятрович пояснив, чому заборона російських сайтів викликала несприйняття в українському суспільстві

В'ятрович пояснив, чому заборона російських сайтів викликала несприйняття в українському суспільстві
Джерело:  online.ua

Український історик, громадський діяч, директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович пояснив, чому указ президента Петра Порошенка про заборону російських сайтів, серед яких популярні соцмережі Вконтакте та Одноклассники, викликали певне обурення в суспільстві.

Про це він написав у своєму Facebook, повідомляє ONLINE.UA.

"Неможливо виграти війну, не усвідомивши, що вона почалася. І проблема не лише в тому, що на офіційному рівні це страшне слово ховається за евфемізмом АТО. Досі більшість українців (за винятком відносно незначної кількості учасників бойових дій, їх родичів, волонтерів, частини біженців) тікають від цього усвідомлення", - вважає історик.

Читайте також: Блокування "ВКонтакте" обмежує свободу слова, але в умовах війни норми змінюються – Почепцов

"Вони хочуть жити так ніби не відбувається нічого особливого, що мало б вплинути на їх особисте життя. Звідси таке несприйняття будь-яких обмежень (фестивалів з російськими спонсорами, виступів виконавців чи соцмереж). Звідси така гостра реакція на моє зауваження, що ворог використає проти нас усе, що досі єднає з ним", - написав В'ятрович.

Історик додає, що позиція заперечення війни на Донбасі дуже вигідна як раз ворогам України - Володимиру Путіну - та майстерно використовується ним у пропаганді.

"Ключова особливість цієї війни, яка дозволяє вважати її незвичною - не в поєднанні бойових дій та інформаційних атак, не в співпраці між регулярними військами та терористичним групами (всі ці гібридні ознаки можемо знайти в історії), а в запереченні самого факту, що вона є. Невипадково війна почалася з "іх там нєт". Для Путіна - це чудовий інструмент зняти із себе відповідальність за злочин агресії на міжнародному рівні, заспокоїти незадоволених у власній країні і головне демобілізувати українців. "Перемогти ворога перш ніж він усвідомив, що війна почалася" - саме такої стратегії, не описаної у Сунь Цзи, дотримується російський диктатор", - вважає В'ятрович.

Позицію відомого політичного технолога Євгена Магди з приводу заборони соцмереж та реакції на це українського суспільства читайте в статті на ONLINE.UA Лакмусові санкції: чому плачуть за російськими соцмережами?

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?