Ярославський намагається провернути з "Промінвестбанком" таку схему, як з ОПЗ, - експерт
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ярославський намагається провернути з "Промінвестбанком" таку схему, як з ОПЗ, - експерт

Ярославський намагається провернути з "Промінвестбанком" таку схему, як з ОПЗ, - експерт
Джерело:  online.ua

Поява Олександра Ярославського серед фінальних кандидатів на купівлю «Промінвестбанку» стала несподіваною для багатьох.

Більше того, експерти активно з'ясовуючи навіщо ж це потрібно Ярославському, зійшлися на думці, що саме йому це і не потрібно, особливо на тлі численних скандалів навколо Харківського тракторного заводу, рейдерського захоплення Кременчузького НПЗ і мільярдних боргів перед Укртатнафтою. Все це вагомі аргументи для подібних висновків. Але якщо припустити, що Ярославський діє не у власних інтересах, а в інтересах когось іншого, то все стає на свої місця і вибудовується в чітку логічну схему. А цей хтось - Коломойський, - таку думку висловив експерт Олександр Охріменко.

"Подібний висновок випливає з ряду аналогій і порівнянь в минулому. По-перше, згадуються перипетії конкурсу на покупку ОПЗ. Тоді бажання брати участь в аукціоні майже синхронно висловили Ігор Коломойський і Олександр Ярославський. Зокрема, зацікавленість в купівлі заводу продемонструвала компанія" Укрнафтобуріння ", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським. Крім того, про інтерес до конкурсу оголосила група компаній DCH Олександра Ярославського.

Вже тоді експерти відзначали, що Ярославський не дуже зацікавлений в цьому об'єкті і пояснювали інтерес до приватизації з його боку можливими планами з перепродажу заводу, а саме що харківський бізнесмен діяв не в своїх інтересах, а з метою в подальшому передати контроль над ОПЗ Ігорю Коломойському" , - зауважив експерт.

Наступною зачіпкою, на думку експерта, є загальні борги Коломойського і Ярославського в сумі $ 2,4 млрд, які вони заборгували в результаті рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ «Укртатнафта». Незліченні повернення і перепродаж акцій призвели до того, що татарські акціонери втратили 56% пакетів акцій. Сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсацію, а також повернення втрачених акцій «Укртатнафти». Слід зауважити, що Ярославський є міноритарним акціонером "Укртатнафти", підконтрольної І. Коломойському.

До того, продовжив експерт Охріменко, в результаті націоналізації найбільшого системного банку яким був «Приват», Коломойський залишився без значного фінансового інструменту. Цілком можливо, що тоді, перебуваючи в безвихідному становищі, він вимушено пішов на цю угоду, проте зараз, що називається прикупити банк «сам Бог велів». Йому-ж необхідно десь обслуговувати свої активи. А вірний соратник завжди поруч, і Ярославський, активно включився в процес купівлі «Промінвеста». Хоча йому ще іміджево відкликаються скандали з Харківським тракторним заводом, пов'язані з купівлею підприємства у російського мільярдера Дерипаски. Хоча за інформацією ЗМІ, таким чином Дерипаска зберіг собі контроль над заводом.

"Складається враження, що «Промінвестбанк» аж ніяк не потрібен Ярославському. Весь цей галас з Ярославським штучний. За його спиною явно стоїть «таємний покупець» багаторічний бізнес-партнер Ігор Коломойський», - закінчив експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?