Генпрокуратура перерахувала провадження проти Януковича
Категорія
Політика
Дата публікації

Генпрокуратура перерахувала провадження проти Януковича

Генпрокуратура перерахувала провадження проти Януковича

ГПУ перерахувала всі кримінальні провадження, що розслідуються в Україні за фактом дій колишнього президента-втікача Віктора Януковича.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Українську правду".

Зазначається, що 23 травня в рамках прес-конференції в Києві голова міжнародного руху Transparency International Хосе Угас заявив, що в Україні немає серйозного розслідування корупційних дій Януковича.

Читайте також: Офшори з Кіпру оскаржили конфіскацію 1,5 млрд Януковича та Ко - адвокат

"Люди в усьому світі, як і в Україні, очікували дуже сильної реакції у зв'язку із корупцією Януковича, щоб перервати ланцюг безкарності і щоб ті люди, які були причетні до корупції, були покарані, - заявив він. - Ми були дуже здивовані, коли цього разу повернулися, і немає жодної справи у суді проти Януковича з приводу корупції. У суді знаходиться справа про звинувачення його в державній зраді, але це не стосується корупції. Називаються різні цифри, які Янукович вивів з України".

У відповідь на це Генеральна прокуратура України перерахувала всі провадження проти екс-президента-втікача.

Так, Януковичу повідомлено про підозру у кримінальному провадженні щодо приватизації 92,7906 % державного пакета акцій ВАТ "Укртелеком" за заниженою вартістю, незаконного виділення з Держбюджету України 220 млн грн та невиконання покупцем умов приватизації.

Читайте також: Як "геніальний" проросійський радник допомагав Януковичу та "Оппоблоку": повний текст статті Bloomberg

"Також В. Януковичу, О. Януковичу, Е. Ставицькому та П. Литовченку повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом заволодіння державним майном - урочищем "Межигір’я" вартістю 540 млн грн", - продовжили в ГПУ.

Колишньому президенту та ще трьом особам було повідомлено про підозру за фактом заволодіння ділянкою лісового фонду площею в 17,5 га у Вишгородському районі Київської області.

"Разом з тим, В. Януковичу, Ю. Захарченку та іншим особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного позбавлення волі О. Драбинка та зміщення з посади Митрополита Володимира", - зазначили у Генпрокуратурі.

Читайте також: Російський суд повідомив умови для організації відеоконференції з Януковичем

Крім того Департамент спеціальних розслідувань проводить розслідування причетності Януковича до наступних кримінальних проваджень:

  • щодо фальсифікації результатів голосування у Верховній Раді України 16 січня 2014 року за прийняття "диктаторських законів";

  • щодо отримання Януковичем з листопада 2011 року до січня 2012 року неправомірної вигоди у розмірі 26,6 млн грн від ТОВ "Друкарня "Новий Світ" під виглядом авторської винагороди;

  • щодо створення злочинної організації та вчиненні тяжких та особо тяжких злочинів, в результаті яких у січні-лютому 2014 року загинули 78 осіб, ще 180 постраждали.

Крім іншого, 14 березня 2017 року до суду передали обвинувальний акт у провадженні щодо державної зради Януковича.

"Також розслідуються кримінальні провадження за фактом вчинення впродовж 2010 – 2014 років у складі злочинної організації В. Януковича та її структурного підрозділу під керівництвом С. Курченка тяжких та особливо тяжких злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторі економіки, сфері оподаткування та інших", - повідомили у ГПУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше ГПУ заявила про існування доказів того, що евакуацією екс-президента Віктора Януковича в Росію, а потім в Крим керував генерал російської армії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?