Полювання на геїв в Чечні було санкціоноване керівництвом - звіт правозахисників HRW
Категорія
Світ
Дата публікації

Полювання на геїв в Чечні було санкціоноване керівництвом - звіт правозахисників HRW

Полювання на геїв в Чечні було санкціоноване керівництвом - звіт правозахисників HRW
Джерело:  Human Rights Watch

Є свідчення того, що полювання на геїв у Чечні, яке проводилося у лютому-квітні 2017 року, було санкціоноване керівництвом республіки.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на доповідь правозахисників Human Rights Watch "У них довгі руки, і вони знайдуть мене. Облава на геїв у Чечні навесні 2017 року".

У доповіді, що містить інтерв'ю потерпілих, журналістів, представників російської організації за права ЛГБТ, йдеться, що точну кількість потерпілих не вдалося встановити, проте це, судячи з усього, більше сотні людей.

Читайте також: Кадирова в Гаагу: в Петербурзі затримали протестуючих проти полювання за геями в Чечні

Силовики утримували підозрюваних у нетрадиційній орієнтації в незаконних точках, де людей принижували, жорстоко били та катували електрошоком, змушували бити та знущатися над іншими вірогідними геями.

Потерпілі стверджують, що загинуло щонайменше три людини: вони були повернуті близьким у важкому стані, після чого один помер, а інших двох ймовірно вбили родичі.

Всіх затриманих повертали родичам. Деяких з них піддавали процедурі "визнання та покаяння" перед старшими чоловіками роду (батьками, братами, дядьками), після чого представники влади соромили родину за "паршиву вівцю", що сприяло насильству у сім'ї аж до вбивства з честі.

Читайте також: Кадиров заявив, що у Чечні немає геїв

Не дивлячись на те, що лідер Чечні Рамзан Кадиров заявляє, що облав не було, є свідчення (у тому числі потерпілих), що полювання були санкціоновані, до того ж ключову роль у них відіграв голова парламенту Магомед Даудов, який начебто бував у місцях утримання та спостерігав за тортурами та приниженням, "супроводжуючи це своїми власними образливими ремарками".

"Ця організована масова облава на геїв у Чечні безпрецедентна. Але незаконні методи, якими користуються місцеві силовики, які діють з практично абсолютною безкарністю, нам добре знайомі за колишніми кампаніями із зачистки республіки від "небажаних елементів", - підкреслила заступник директора HRW у Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше "Нова газета", посилаючись на "безпрецедентно велику кількість джерел", включаючи джерела в силових відомствах, інформувала про масові затримання представників ЛГБТ-спільноти в Чечні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?