Кабмін збирається перезапустити ринок лотерей - ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін збирається перезапустити ринок лотерей - ЗМІ

Кабмін збирається перезапустити ринок лотерей - ЗМІ

25 травня завершився нормативний термін громадського обговорення розробленого Міністерством фінансів проекту ліцензійних умов для операторів ринку лотерей.

Як повідомляють джерела в уряді, найближчим часом доповнений документ буде переданий на затвердження Кабміну, пише УНІАН.

Видання відзначає, що нові ліцензійні умови, розроблені Мінфіном, передбачають внесення операторами ринку плати за право вести діяльність з організації лотерей. Фіксована частина плати за ліцензію - 168 млн 400 тис гривень (100 тис мінімальних прожиткових мінімумів). Також щорічні фіксовані платежі будуть стягуватися з пунктів розповсюдження лотерей. Таким чином, тільки з однієї компанії держава зможе отримати більше 200 млн. гривень від одних тільки фіксованих податків.

За даними УКРІНФОРМ, у 2014 році загальний обіг ринку лотерей доходив до 12,4 млрд грн, пише видання. При цьому, податків до бюджету з цієї суми було сплачено менше 3% - 318 млн. грн. Реальний обсяг грального ринку Мінфін оцінює в 40 млрд. «Проект нових ліцензійних умов був підготовлений з урахуванням цих даних. Учасники ринку цілком здатні заплатити цю зазначену в проекті суму як плату за вхід на ринок, в результаті чого бюджет тільки в цьому році може додатково отримати кілька сот мільйонів гривень», - зазначають джерела в міністерстві.

Видання нагадує, що ринок лотерей працює без ліцензійних умов з 2012 року і без ліцензій з 2014 року. Як зазначають ЗМІ, ця ситуація стала можливою завдяки запущеній під час правління Віктора Януковича схемою. Так, в 2012 році був ухвалений закон про лотереї, що покладав на Мінфін зобов'язання розробити та затвердити нові ліцензійні умови. Однак в текст закону було внесено перехідні положення, що передбачають, що до затвердження Мінфіном нових ліцензійних умов оператори працюють за наявними у них ліцензіями. Незважаючи на те, що терміни дії ліцензій всіх лотерейних компаній закінчилися в 2013 році, попередники нинішнього міністра фінансів Олександра Данилюка не робили спроб розробити і затвердити нові ліцензійні умови. Відсутність регуляторних актів привела до падіння податкових надходжень і сприяла розквіту гральних клубів під виглядом лотерей, пишуть «Гроші».

Крім того, відсутність нових ліцензійних умов дозволяла працювати двом великим операторам ринку лотерей - компанії «М.С.Л» і «Патріот», яких ЗМІ називають операторами великих російських бізнесменів, близьких до Кремля. У 2015 році обидві компанії потрапили в список російських юридичних осіб, щодо яких Камбін запровадив санкції. Незважаючи на це, зазначені лотерейні оператори досі ведуть господарську діяльність в Україні. У разі затвердження Камбіном нових ліцензійних умов, компанії, що знаходяться під дією санкцій, не зможуть отримати ліцензії, і їх діяльність на українському ринку лотерей буде припинена, резюмує видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?