"G7 повинна осадити Росію, інакше зазнає катастрофи" - Порошенко
Категорія
Політика
Дата публікації

"G7 повинна осадити Росію, інакше зазнає катастрофи" - Порошенко

"G7 повинна осадити Росію, інакше зазнає катастрофи" - Порошенко
Джерело:  Politico

Президент Петро Порошенко вважає, що країни Великої сімки повинні "осадити Росію".

Про це голова української держави написав у статі для авторитетного видання Politico, повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: Порошенко та Макрон обговорили позицію щодо агресії Росії перед самітом G-7

"Росія не зупинить свою агресивну кампанію, якщо ми не зв'яжемо їй руки. Західний світ повинен взяти на себе зобов'язання щодо спільних дій і об'єднатися для захисту своїх цінностей і дотримання міжнародного права. Сьогодні, як і напередодні Другої світової війни, час проти нас. Насильство на сході України забирає життя кожен день. Зволікання і заспокійливі напівзаходи не тільки неефективні, але й небезпечні", - написав Порошенко.

"Новий виток гібридної війни в Росії набирає обертів. І його наслідки поширюються за межі України. Щупальця Кремля тягнуться до глоток ключових регіональних центрів України і її трансатлантичних союзників", - продовжив він.

"Гібридні атаки Москви розвиваються за кількома напрямками, причому пріоритет віддається кіберпростору. Ті, хто досить хоробрий, щоб обрізати ці щупальця, виявляються під новою атакою. Це недавно стало очевидним в Україні. Коли ми призупинили доступ до соціальних мереж, керованих РФ, Москва відповіла масовою і скоординованою кібератакою", - зазначив президент.

Читайте також: "Нормалізація співпраці з Росією можлива лише при виконанні Москвою Мінських угод": прем'єр Баварії на зустрічі з Порошенком

За його думкою, Росія продемонструвала готовність "завдати удару у відповідь", і у світу є вибір між продовженням плутанини з напівзаходами чи пропорційною відповіддю.

Порошенко нагадав, що 26 травня 2014 року почалася битва за донецький аеропорт, що тривала кілька місяців. "Українські солдати довели, що готові заплатити своїм життям заради захисту таких західних цінностей, як свобода і демократія. Україна довела, що є надійним оплотом цих цінностей і готова брати участь в забезпеченні міжнародної безпеки. Інвестування в безпеку України - це інвестиції в безпеку Європи і за її межами. Чи слід було нам більш рішуче реагувати на російську агресію три роки тому? Знаючи те, що ми знаємо зараз, - що насильство буде коштувати 10 000 життів українців і що Кремль проігнорує свою відповідальність за виконання мінських угод - відповідь, озираючись назад, очевидна".

"Історія вчить нас, що умиротворення призводить до більшої агресії. Чим більше ви годуєте крокодила, тим голодніше він стає. Тільки з позиції сили можна захистити стійкий мир і відновити безпеку і стабільність. Це вимагає підвищення опірності України шляхом підтримки важливих реформ і зміцнення обороноздатності її армії, в тому числі нарощуючи запаси сучасного оборонного зброї. Це також вимагає від Заходу бути твердим у питанні санкцій проти Росії і бути готовим посилити їх у разі потреби, як це було зазначено на саміті G7 в Ісе-Сімі, Японія", - зазначив він.

"Велика сімка" - клуб шанованих держав і світових лідерів, з яких Росія була вигнана з ганьбою - має можливість чітко відповісти агресору. Кремлю не можна дозволити відмити кров з рук і уникнути відповідальності за крадіжку Криму та експорт війни на Донбас", - підкреслив державній лідер.

"Якщо Захід серйозно ставиться до світу і світоустрою, йому слід мати на увазі, що шлях до відновлення нормальних відносин з Москвою все ще проходить через Київ. Росія повинна виконати Мінські угоди, особливо ті умови, які стосуються безпеки. Вона повинна повернути Крим Україні і відновити територіальну цілісність нашої країни в рамках міжнародно визнаних кордонів. Робити що-небудь інше означає відкрити двері катастрофи", - резюмував Порошенко.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Петро Порошенко обговорив ситуацію на Донбасі з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?