У Держприкордонслужбі пояснили правила здійснення безвізових поїздок до ЄС для дітей
Категорія
Події
Дата публікації

У Держприкордонслужбі пояснили правила здійснення безвізових поїздок до ЄС для дітей

ДПСУ
У Держприкордонслужбі пояснили правила здійснення безвізових поїздок до ЄС для дітей

У Державній прикордонній службі дали роз'яснення, як неповнолітня дитина може використати безвізовий режим із країнами Євросоюзу в разі закордонної поїздки: зокрема, стало відомо, що дітям, як і дорослим необхідно мати біометричний паспорт.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ДПСУ.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітям від народження і до 16 років оформляється строком на 4 роки. Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії – на 10 років. А от українцям зі звичайними, не біометричними закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформлювати візу.

Читайте також: Порошенко підписав указ щодо реалізації права українців на безвізові поїздки до ЄС

"Оформляючи документ для поїздок дитини за кордон зверніть увагу, що до 12 років діти не здають відбитки пальців, тим не менш такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в'їзд до ЄС. Вже з 12 років ця процедура є обов'язковою, а підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи з 14 років. З іншими особливостями та переліком документів для оформлення біометричного закордонного паспорта для дитини можна ознайомитися на сайті Державної міграційної служби", - повідомили прикордонники.

Також у ДПСУ наголосили, що біометричний паспорт, підтвердження мети та умов перебування і фінансове забезпечення необхідні в подорожі за замовчуванням.

"Окремо відмітимо, діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років виїжджати за межі України можна лише у супроводі обох батьків, або у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків", - додали у Держприкордонслужбі.

При цьому, якщо дитина віком до 16 років виїжджає з одним із батьків (опікунів, усиновлювачів), то необхідна нотаріально завірена згода другого з батьків (опікуна, усиновлювача). В той же час якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України. Окремо додамо, що якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше заступник глави адміністрації президента Костянтин Єлісєєв заявив, що рішення Європейського Союзу про надання громадянам України безвізового режиму набуде чинності у ніч з 10 на 11 червня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?