Вчені з України та Японії домовились спільно досліджувати зону ЧАЕС
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені з України та Японії домовились спільно досліджувати зону ЧАЕС

Вчені з України та Японії домовились спільно досліджувати зону ЧАЕС
Джерело:  Укрінформ

Українські та японські науковці розпочинають спільні дослідження питань управління зоною відчуження довкола Чорнобильської АЕС.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час прес-конференції з нагоди запуску проекту SATREPS, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Ми починаємо спільний проект - партнерство науково-технічної співпраці заради сталого розвитку. Насправді, це не є перша співпраця між українською та японською стороною, нашими науковцями та урядовими організаціями. На жаль, нас об'єднали у цій співпраці не надто приємні речі – це аварії на Чорнобильській станції і на станції Фукусіма", - сказав він.

Семерак зазначив, що проект був ініційований українськими науковцями і підтриманий японськими партнерами та спрямований на те, щоб найти нові рішення управління забрудненими радіонуклідами територіями, перетворення цих територій на радіаційно й екологічно безпечні та повернення їх у використання.

Читайте також: У Чорнобилі впіймали цілих два загони "сталкерів": з’явилися фото

У свою чергу, посол Японії в Україні Сумі Шігекі зазначив, що головна задача проекту SATREPS - це дослідження радіоекологічного впливу аварій на атомних електростанціях.

"На сучасному етапі Україна і Японія перебувають на стадії надзвичайно активної співпраці. Японія підтримує Україну в дуже багатьох галузях і аспектах. Зокрема, Японія дуже чітко задекларувала свою підтримку суверенітету України і також задекларувала допомогу Україні на суму 1,8 млрд доларів. Також Японія й Україна мають спільний сумний досвід аварій на атомних електростанціях, що також послужило додатковим поштовхом розвитку співпраці між нашими країнами", - підкреслив посол.

Він висловив сподівання, що результатом цього проекту буде більш чітка оцінка і прояснення багатьох незрозумілих моментів щодо впливу радіації на природне середовище.

Разом з тим, голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук пояснив, що реалізовуватиметься проект 5 років, протягом яких українські та японські науковці спільно моніторитимуть, досліджуватимуть динаміку поведінки радіонуклідів в зоні забруднення. Для цього урядові організації Японії також нададуть українським науково-дослідним установам новітнє обладнання.

“У результаті ми отримаємо міжнародне підтвердження відносно наших висновків щодо безпеки зони відчуження, а також пропозиції та спільні рекомендації щодо зміни режиму управління", - додав Петрук.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в мережі були опублікували архівні кадри роботи ліквідаторів аварії на атомній електростанції в Чорнобилі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?