Розгніваний Макрон і сором’язливий Путін - західні ЗМІ про зустріч у Парижі
Категорія
Світ
Дата публікації

Розгніваний Макрон і сором’язливий Путін - західні ЗМІ про зустріч у Парижі

Розгніваний Макрон і сором’язливий Путін  - західні ЗМІ про зустріч у Парижі
Джерело:  Politico

Офіційними гаслами першої зустрічі Еммануеля Макрона і Володимира Путіна були "відвертість" і "відкритість", обговорювалися питання Сирії, України, та безліч інших тем – але відмінності між цими двома лідерами були очевидні.

Журналіст європейського видання POLITICO Ніколас Вінокур, переклад статті якого зробив ONLINE.UA, розповів про відмінності російського і французького президентів, які проявились під час їх зустрічі в Парижі, про підготовку до неї, її цілі і результати.

Новий президент Франції задав твердий, часом зухвалий тон. Були навіть спалахи гніву, коли піднялось питання хакерських атак під час виборів. За його словами, російські державні ЗМІ RT і Sputnik "поводили себе не як медійні організації, а як агенти впливу і пропаганди", які поширюють "серйозну неправду".

"Я ніколи на це не піддамся", – сказав він, стоячи поруч з Путіним.

Були менш незручні моменти. Виступаючи перед журналістами у Версальському палаці, лідери обох країн заявили, що вони погодилися відновити переговори по Україні в "найближчі дні і тижні" в рамках так званого нормандського формату – маючи на увазі чотиристоронні консультації між Україною, Росією, Францією та Німеччиною, які були припинені.

Макрон і Путін також зазначили, що будуть розширювати співпрацю в Сирії для боротьби з "Ісламською державою".

"Жодна важлива тема не може бути вирішена без діалогу з Росією, – сказав Макрон під час їхньої спільної прес-конференції в Galerie des Batailles, величезному позолоченому залі, стіни якого укриті картинами з зображеннями сцен війни. – Це був відвертий обмін, дуже прямий ... У нас є розбіжності, але ми також бачимо, як побудувати загальні дії".

Він додав: "Якщо у нас не буде прямого, відвертого діалогу, під час якого іноді виникають розбіжності, але він залишається вимогливим, то ми ніколи не зможемо досягти якихось успіхів в українському або сирійському питаннях".

І хоча Путіна зустрічали у величній обстановці, під час своєї короткої появи з Макроном перед журналістами він часом виглядав некомфортно.

Російський лідер, який не був у Франції з 2015 року, дав короткі відповіді всього на чотири питання в кімнаті, де знаходилось близько 200 журналістів, відкинувши одне - про втручання у вибори - як щось, чого "не існує".

Єдиний раз, коли він підійшов до чогось, що було схоже на детальну відповідь, було тоді, коли він висловився на захист свого рішення зустрітися з ультраправим лідером Марін Ле Пен під час президентської кампанії у Франції – за його словами, зустріч була ініційована лідером "Національного фронту".

"Звичайно, ми слідкували за опитуваннями, – сказав Путін. – Але чому відмовляти у цій зустрічі? Було б дивно відмовляти у зустрічі людині, яка завжди закликала до посилення зв'язків з Росією".

Макрон, який щойно повернувся із зустрічі Великої сімки в Сицилії, не був таким сором’язливим у висловлюваннях. З питання Сирії він сказав, що "будь-яке використання хімічної зброї" спровокує "озброєну відповідь", і додав, що Франція буде "зберігати пильність" з питань прав людини, в тому числі переслідування геїв у Чечні і ставлення до неурядових організацій в Росії.

Вся увага на рукостисканні

Путін запізнився приблизно на годину і Макрон зустрів його біля палацу. За їх першим контактом пильно стежили у зв’язку з довготривалим рукостисканням Макрона з Дональдом Трампом на саміті НАТО в Брюсселі. Журналісти описали рукостискання з Путіним, як "відверте", "міцне" і навіть "тепле".

Після фіаско з останнім запланованим візитом Путіна до Парижа у 2015 році – який був відмінений на тлі суперечок з приводу російського бомбардування Алеппо – команда Макрона хотіла, щоб Путін більше відчував гостинність, а не виклик. Вони використали виставку, присвячену візиту Петра Великого у Версаль у 1717 році, як привід, щоб запросити Путіна до Франції – крок, який був навмисний і призначений для того, щоб звернутися до почуття власної значущості Путіна.

"Путін глибоко прив'язаний до символів, – сказав помічник Макрона, який допоміг організувати зустріч. – Прийом його у цьому місці – це спосіб помістити його у більш тривалий курс історії. Це бажання торкнутися того, що для нього важливо".

Перед переговорами, які тривали трохи більше години, команда Макрона наполягала, що новий президент не буде робити "ніяких поступок" і буде вирішувати "всі проблеми".

Але Макрон, який при владі менше місяця, також мав на меті зблизити Путіна з Францією, в той час, коли канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка веде кампанію за переобрання, не зацікавлена в більш теплих відносинах з Москвою.

"Ставлення Меркель відображає німецьку громадську думку. Ми ж завершили кампанію, – сказав помічник Макрона. – Ми тут, щоб виступати в якості підстраховки, щоб переконатися, що Європа не перетвориться на центрифугу, що спонукає Путіна ще більше повертатися в бік Азії ... Ми не використовуємо тактику ізоляції".

Помічники Макрона наполягали на необхідності повторно встановити робочі стосунки після невдалого періоду у франко-російських зв'язках за часів попереднього президента Франсуа Олланда.

"Це новий етап у наших відносинах, – повідомив агентству РИА Новости посол Росії в Парижі, Олександр Орлов. – Здається, що між Макроном і Володимиром Володимировичем, є багато точок дотику, і вони повинні бути в змозі зрозуміти один одного".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?