Візит Трампа до Європи провалився, а Білий Дім живе в паралельному всесвіті - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Візит Трампа до Європи провалився, а Білий Дім живе в паралельному всесвіті - західні ЗМІ

Візит Трампа до Європи провалився, а Білий Дім живе в паралельному всесвіті - західні ЗМІ
Джерело:  The Washington Post

Цілком очевидно, що візит президента США Дональда Трампа у Європу був невдалим. Пікантні повідомлення про його грубуваті розмови з європейськими лідерами в поєднанні з зображеннями приголомшених державних діячів, які ніяково себе почували під час некомфортних фотосесій, були достатніми доказами, але зроблені після поїздки заяви це підтвердили, пише журналіст The Washington Post Ішаан Тарур у своїй статті "Про-саудівська, проросійська, анти-європейська зовнішня політика Трампа", переклад якої зробив ONLINE.UA.

Під час баварського народного свята в неділю канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила приголомшливу заяву. З огляду на те, "що я пережила за останні дні", сказала вона, часи, коли "ми могли повністю покладатися на інших, певною мірою, вже в минулому". Меркель заявила, що настав час європейцям "взяти свою долю у власні руки". І хоча вона підкреслила важливість "дружби" зі Сполученими Штатами, після чисельних зустрічей з Трампом у неї склалось сильне переконання: "Ми повинні боротися за своє майбутнє, як європейці, за нашу долю". Вона також повторила це у вівторок під тиском репортерів.

Зауваження Меркель, пише німецький журнал Der Spiegel, швидше за все, вказують на те, "що вона втрачає надію, що коли-небудь зможе конструктивно працювати з Трампом". Зрештою, американський президент використав свій виступ у штаб-квартирі НАТО, щоб розкритикувати своїх європейських колег за несплату їх справедливої частки (за оборону – ред.), але конкретно не підтвердив зобов'язання Сполучених Штатів захистити членів альянсу в разі нападу.

На зустрічі Великої сімки у Сицилії на вихідних Трамп відмовився підтвердити підтримку США Паризької кліматичної угоди 2015 року. Це призвело до різких докорів з боку міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля в понеділок, який протиставив цю безвихідну ситуацію теплому візиту Трампа в Саудівську Аравію і угоду про постачання зброї на 110 млрд доларів, підписану двома країнами.

"Той, хто прискорює зміни клімату за рахунок ослаблення захисту навколишнього середовища, хто продає більше зброї в конфліктних зонах і хто не хоче політично вирішувати релігійні конфлікти, ставить під загрозу мир в Європі", – сказав Габріель. Трамп відстрілювався у вівторок, накинувшись на Німеччину за її нібито несправедливу торгову політику і недостатні витрати на оборону.

Читайте також: США мають надати Україні зброю, для цього є 5 причин - західні ЗМІ 

"В результаті цієї поїздки американський вплив, який завжди здійснювався в Європі через взаємовигідну торгівлю і військові союзи, останнім часом знаходиться у найбільш скрутному становищі, – зробила висновок оглядач The Washington Post Енн Епплбом. – Американо-німецькі відносини, які були ядром трансатлантичного альянсу протягом більш ніж 70 років, тільки що досягли нового мінімуму".

Конфліктність вражає, особливо, порівнюючи з більш приємним візитом Трампа в Ер-Ріяд. "Європейці думають, що Трамп до них зараз ставиться гірше, ніж до таких країн, як Росія або Саудівська Аравія", – сказав моєму колезі Ріку Ноеку Штефан Біерлінг, німецький експерт з трансатлантичних відносин при Університеті Регенсбурга.

Антипатія до американського президента не обмежується Німеччиною. У понеділок на офіційних норвезьких сторінках у Twitter спливли фото, на яких зображені прем'єр-міністри Норвегії, Ісландії, Швеції, Данії та Фінляндії з футбольним м'ячем. Вони були витлумачені як кепкування з сюрреалістичної фотосесії Трампа на відкритті антитерористичного центру в Ер-Ріяді.

(Фото: @theshrillest/Twitter)

Нещодавно обраний президент Франції Еммануель Макрон вирішив обмінятись сильним рукостисканням з Трампом, а також порівняв американського президента з авторитарними правителями в інших місцях. "Дональд Трамп, президент Туреччини або президент Росії мають менталітет стосунків, заснованих на порівнянні сили, які мене не турбують, – сказав Макрон. – Я не поступаюсь. Саме таким чином можна заслужити на пошану".

В понеділок він зробив ще один вражаючий акт. Стоячи з президентом Росії Володимиром Путіним на одній сцені в Парижі, Макрон засудив російського лідера за порушення Москвою прав людини і поширення пропаганди за допомогою державних ЗМІ.

Макрон "встановив привітний тон для європейських відносин з Росією, особливо в контексті нестійкої адміністрації США і збільшення питань про домовленості оточення Трампа з Москвою", – написала британська газета The Guardian.

Шпильки в бік американського президента частково розраховані на європейських виборців, які також від Трампа не в захваті. Але, як зазначає Ден Дрезнер з PostEverything, адміністрація Трампа, здається, не може, або навіть не схильна до протидії негативній реакції за океаном. Навіть Державний департамент мало що зробив, щоб заспокоїти Меркель.

"Що дійсно вражає у мовчанні (Держдепартаменту –ред.) – це очевидна відсутність розуміння командою зовнішньої політики Трампа того, чому Меркель зробила такі заяви, – написав Дрезнер. – Неосвічена риторика і зухвала поведінка Трампа практично гарантують, що обраним лідерам в великих промислово розвинених демократіях вигідно опиратися Трампу".

У вівторок Білий дім захищав свої зв'язки з Берліном коментарями, які, здавалося, звучать як із паралельного всесвіту. Прес-секретар Шон Спайсер сказав, що у Трампа і Меркель "неймовірні" відносини і заявив, що заклик Меркель до того, що Німеччина має взяти на себе лідерську роль, був підтвердженням політики Трампа "Америка – понад усе".

Але такі коментарі не переконають більшість спостерігачів. Трамп повернувся додому під час ще одного шторму через зв'язки його кампанії з Росією, після того, як з’явилася інформація, що його зять Джаред Кушнер намагався створити приховані канали зв’язку з Кремлем ще до того, як Трамп вступив на посаду. А у вівторок, за очевидного збігу обставин, російський і американський президенти виступили із заявами, в яких у накопиченні підозр звинуватили пригнічених демократів, розчарованих результатами виборів минулого року.

Іншими словами, не дивлячись на гнів традиційних союзників Америки і багатьох американських виборців, здається, сердечні стосунки Трампа з Путіним та іншими диктаторами мають пріоритет над турботами про цінності та спільні інтереси. І чим більше Спайсер та інші представники адміністрації намагаються зобразити ситуацію, як нормальну, тим більш ненормальною вона здається.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?