Через курс до НАТО створення Міністерства ветеранів - вирішене питання
Категорія
Політика
Дата публікації

Через курс до НАТО створення Міністерства ветеранів - вирішене питання

Через курс до НАТО створення Міністерства ветеранів - вирішене питання
Джерело:  apostrophe.ua

Рішення Верховної Ради про курс на приєднання України до НАТО вимагає створення спеціального міністерства у справах ветеранів, повідомляє «Апостроф».

Одним зі стандартів НАТО є високий рівень турботи про ветеранів армії. Рівень опікування про колишніх військових – це один з ключових чинників, що впливають на популярність військової служби, а отже і на рівень кадрового забезпечення солдатського та офіцерського складу бойових підрозділів. Саме тому країни-лідери НАТО мають в системі влади окремі міністерства у справах ветеранів. Зокрема, такі міністерства є у США, Великобританії, Австралії та багатьох інших країнах. Міністерство ветеранів створено у Хорватії, котра пережила схожий з україно-російським конфлікт.

В Україні вже понад 3 роки тривають бойові дії. Кількість ветеранів постійно збільшується, а єдиної системи надання їм підтримки ще й досі нема. Існуюча Служба у справах ветеранів є за рангом нижчою установою, ніж міністерства. Тому координувати роботу всіх органів влади, що зараз опікуються ветеранами, ця Служба належним чином не у змозі.

Станом на 1 січня 2017 року Україні зареєстровано 387 тис. учасників бойових дій, 569,7 тис. учасників війни, 116,4 тис. інвалідів та 181,4 тис. членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Зараз в Україні діє 19 суб’єктів із забезпечення реалізації прав на пільги та інші державні гарантії ветеранів. Проте по факту ці відомства перекидають зобов’язання один на одного і, відповідно, не забезпечують повною мірою інтересів і прав ветеранів.

За словами народного депутата Корчинської, зараз волонтерам вкрай складно проконтролювати цільове використання ресурсів, що виділяються на ветеранські потреби. Зосередження ж матеріальної бази в одному Міністерстві краще забезпечить цільове використання коштів і, водночас, контроль за їх витрачанням.

Система влади в Україні формувалася виходячи з того, що Україна має дружніх сусідів і не братиме участь у масштабних війнах. Натомість держави-лідери НАТО вже давно беруть участь у різноманітних збройних конфліктах. І досвід змусив їх шукати ефективні способи допомоги своїм військовим ветеранам. В більшості випадків частиною рішення стало створення відповідних окремих міністерств.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?