Політика, пропаганда, дружба: Росія з'ясовує, хто її союзники
Категорія
Політика
Дата публікації

Політика, пропаганда, дружба: Росія з'ясовує, хто її союзники

Політика, пропаганда, дружба: Росія з'ясовує, хто її союзники
Джерело:  Stratfor

Хто, на думку росіян, є їхніми найближчими союзниками? А хто ворогами? Про це пишуть аналітики американської розвідувально-аналітичної організації Stratfor, переклад матеріалів яких зробив ONLINE.UA.

Незалежна дослідницька організація «Левада-центр», провела нове опитування, щоб знайти відповіді на ці питання. Традиційно результати річного звіту відмінно відображають геополітичне становище Росії, а також повідомлення, які Кремль доносить російським громадянам. Результати опитування цього року пропонують цілком конкретне розуміння того, що відбувається.

Білорусь, західний сусід Росії, давно займає перше місце в списку «союзників» і знову лідирує в опитуванні. Однак, в цьому році, Казахстан, який довгий час займав другу позицію, поступився місцем Китаю. Очевидно, що ростуть економічні, фінансові і політичні зв'язки Пекіна з Москвою, компенсуючи десятиліття недовіри російського народу до Китаю. Також, продовжує зростати позитивний прогноз щодо російсько-сирійських відносин. Починаючи з 2015 року, Кремль веде активну державну пропаганду, яка популяризує у якості патріотичного обов'язку втручання в військово-політичне становище країни, що роздирається війною.

З іншого боку, росіяни продовжують розглядати США і Україну як держави, найбільш ворожі до своєї країни. Тенденція проглядається з 2014 року, коли почався конфлікт на Сході України, а на Росію впали західні санкції. Москва отримала вигоду від негативних поглядів населення Вашингтона і Києва, використовуючи таке ставлення, щоб згуртувати народ на підтримку Кремля у важкий період.

Російський уряд, ймовірно, зіткнувся б з ще більшими протестами, якби не зміг звалити провину за погані економічні умови в країні на США та Україну. Також посилилася ворожість по відношенню до Німеччини. Вона випередила Туреччину, яка в цьому році вийшла з п'ятірки «ворогів» після перерви у відносинах в 2016 році. Жорстка позиція Берліна щодо втручання Росії в справи Європи, а також введення санкцій, тільки посилила прірву між країнами. Зазвичай, погані відносини з Німеччиною не відбивалися на ставленні росіян до цієї країни. Однак, різке падіння торгівлі і агресивна інформаційна кампанія Кремля, що зображує напористу Німеччину, вже просочилися в національну свідомість.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?