Купуючи квартиру за Києвом, потрібно бути готовим до 90% ризику, — президент Ліги експертів України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Купуючи квартиру за Києвом, потрібно бути готовим до 90% ризику, — президент Ліги експертів України

Купуючи квартиру за Києвом, потрібно бути готовим до 90% ризику, — президент Ліги експертів України
Джерело:  Вести.ru

Київська область — лідер по кількості недобудов, тому купівля квартири в передмісті столиці тягне дуже високі ризики для приватного інвестора.

Про це в інтерв'ю виданню "Вести" розповіла президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська.

"Для приватних інвесторів тут 90% ризику як мінімум. Що робити потенційним покупцям? Звертатися до юристів. Не вестися на низькі ціни, якісь "заманушки", розстрочку. Проблема саме в тому, що люди ведуться на ці низькі ціни", — заявила експерт.

Світлана Бовсуновська підкреслила, що в передмісті значно більше заморожених об'єктів. "Ситуації бувають такі, що будинки побудовані, але все зупинено і все скасовано, навіть декларації про введення в експлуатацію, подаються судові позови, проводяться арешти. А люди вже проінвестували на 100% будівництво будинку і не можуть заселитися. Каналізацію не підключають, газ, інші інженерні комунікації", — розповіла президент Ліги експертів України.

Вона пояснила, що все тому, що "декларувалося одне, а по факту будувалося інше". "Порушувалися пожежні, природоохоронні, санітарні, будівельні норми сподіваючись на те, що керівництво включить корупційну складову — і вони за все заплатять. А коли це все заважає комфортному життю місцевих жителів і вони починають боротися, внаслідок активної позиції громадськості все зупиняється. Таке в Ірпені, Бучі, Коцюбинському, Чайці, скрізь", — підкреслила експерт.

За словами Світлани Бовсуновської, за "привабливою пропозицією" майже завжди щось ховається. "А як буде забудовник покривати свої огріхи? Лише ціною. Ось він і залучає. Таких об'єктів маса. Це пов'язано з тим, що недбайливі забудовники набудували того, що неможливо ввести в експлуатацію. Це просто стихійне лихо — неконтрольована забудова передмістя, багатоповерхівки в селах. Це соціальний вибух, соціальний конфлікт, який виник з вини забудовників, виконавчої влади в особі департаментів ДАБІ, місцевої влади, яка звелася з цим корупційним будівельним бізнесом і отримує хабарі за незаконне виділення земельних ділянок, за дозволи, за кришування таких будівництв на своїй території", — резюмувала президент Ліги експертів України.

Вона нагадала, що об'єкти заморожені, тому що будівництва зупинені зверху. "Тому що виявлені порушення норм. Згідно із законом в Київській області всі будівництва задекларовані. У 90% декларацій занижені категорії складності будівництва — і департамент просто це все скачував", — пояснила Світлана Бовсуновська.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?