Трамп тисне на Росію: нові санкції та Мінські угоди у центрі уваги Вашингтону
Категорія
Політика
Дата публікації

Трамп тисне на Росію: нові санкції та Мінські угоди у центрі уваги Вашингтону

Трамп тисне на Росію: нові санкції та Мінські угоди у центрі уваги Вашингтону

Адміністрація Трампа посилила тиск на Росію у вівторок, оприлюднюючи санкції більш ніж на три десятки додаткових осіб і організацій, які брали участь в організації вторгнення в Україну.

Про це пише у своєму матеріалі The New York Times, посилаючись на свої джерела у Вашингтоні та Москві, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Міністерство фінансів США зробило заяву про посилення санкцій в той же день, коли президент Трамп приймав свого українського колегу Петра Порошенка у Білому домі, щоб обговорити мирне вирішення конфлікту з Росією. Санкції також були прийняті, так як Трамп продовжує стикатися з питаннями про те, чи співпрацював він з Росією під час президентських виборів, для того щоб перемогти Гілларі Клінтон.
Нові санкції підкреслили напруженість, яка зростає з новою силою, у стосунках між Вашингтоном і Москвою. У понеділок Росія загрожувала атакувати американські літаки та інші літаки коаліції над Сирією через день після того, як американський винищувач збив сирійський військовий літак.

Міністр фінансів Стівен Мнучін сказав, що для Росії не повинно бути ніякого пом'якшення санкцій, поки вона не виконає свої зобов'язання по мінським угодами - угода про припинення вогню між Росією й Україною, яка підписана у 2015 році.

«Ці призначення будуть підтримувати тиск на Росію, щоб вона працювала над дипломатичними рішеннями», - сказав міністр. «Ця адміністрація налаштована на дипломатичний процес, який гарантує суверенітет України».

Очікується, що Трамп і президент Росії Володимир Путін вперше зустрінуться у кулуарах саміту «Великої двадцятки» в Гамбурзі у Німеччині на початку наступного місяця. Питання про санкції стане одним із найгостріших на порядку денному.

Минулого тижня Путіну поставили запитання на всеросійській «Прямій лінії з Володимиром Путіним» про те, чи зможе Росія нескінченно терпіти санкції. Він сказав, що Захід намагається стримувати Росію протягом сотень років подібними заходами, а анексія Криму Росією у 2014 є останнім виправданням.
У певному сенсі, за його словами, санкції зробили країну сильнішою, оскільки вона стала більш самостійною, але вони також завдали шкоди російській економіці і західним країнам, які з нею співпрацюють.

«Всі ці обмеження не дають нам нічого хорошого, і ми повинні працювати в напрямку глобальної економіки, яка функціонує без цих обмежень», - сказав Путін.

У вівторок на прес-конференції Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на питання про останні санкції відповів, що вони були прийняті «на рівному місці», а також висловив жаль з приводу русофобської одержимості США.

Міністерство фінансів США визначило список з 38 фізичних та юридичних осіб, які робили спроби і сприяли приєднанню Криму і частини Донбасу, яка відкололася, до Росії. Деякі з них активно підтримували ці дії.
З огляду на те, що деякі з осіб і організацій взаємодіють за межами Росії і на території України під впливом Росії, залишається незрозумілим, чи зможуть санкції безпосередньо вплинути на їх роботу.

У Криму така компанія націлилася на страхування проекту з будівництва моста, який зв'язує півострів з материком вартістю у 3 млрд доларів, а також на туристичний проект у прибережному місті Алушта.

Серед найбільш інтригуючих санкцій були такі, які стосувалися байкерського клубу, шеф-кухаря Путіна і тіньової компанії, яка постачає Збройні сили РФ солдатами-контрактниками за кордоном.

У список додана кейтерінгова компанія, що належить шеф-кухарю Євгену Пригожину, якого іноді називають «шеф-кухарем Кремля», який став об'єктом санкцій ще в 2016 році. Згідно зведень російських новин, компанія «Конкорд Кейтерінг» постачає продукти до багатьох московських державних шкіл. Журналісти також повідомляють, що Пригожин фінансував фабрику так званих інтернет-тролів, які підтримують шанувальників Росії і переслідують своїх ворогів за кордоном.

Олександр Залдостанов, гарячий прихильник Путіна, є лідером націоналістичного байкерського клубу «Нічні вовки» і більш відомий під прізвиськом Хірург, раніше вже ставав об'єктом санкцій. На цей раз, дві посадові особи та дві організації, які взаємодіють з «Нічними вовками», в тому числі група Байк-центрів у Москві, зіткнулися з санкціями.

«Все міністерство США думає про «Нічних вовків»», - сказав Залдостанов на російському сайті новин gazeta.ru після оголошення нових санкцій.

Нові санкції були також направлені проти Дмитра Уткіна, засновника ПВК Вагнера, приватного військового підрядника, який, як заявило Міністерство фінансів, вербував солдатів, для приєднання до сепаратистів, що воюють на сході України.

Один з російських політиків Володимир Джабаров припустив, що Москва відразу ж прийме якісь заходи.

«Ми повинні реагувати спокійно і, можливо, прийняти політичне рішення про необхідні контрзаходи», - сказав перший заступник голови комітету у закордонних справах у верхній палаті парламенту Росії Джабаров, повідомляє інформаційне агентство «Тасс».

Будучи кандидатом, Трамп припустив, що його президентство ознаменує нову еру поліпшення відносин між Сполученими Штатами і Росією, але різні підозри через можливі змови в рамках його кампанії розвіяли ці надії. Замість цього, члени американського Конгресу все більше обурені спробами Росії втрутитися в американську політику.

Минулого тижня республіканці і демократи в Сенаті проголосували за міру, яка зміцнить санкції, що існують й дозволить Конгресу запобігати спробам Президента, націленим на скорочення санкцій, без схвалення Конгресу.

Хел Ерен, колишній чиновник казначейства, який працював в Управлінні з контролю над іноземними активами Департаменту у 1990-х роках, сказав, що дії адміністрації Трампа у вівторок, ймовірно, були пов'язані з побоюваннями щодо Конгресу, що намагається зв'язати йому руки.

«Я думаю, що це було передбачено законодавством і для адміністрації як можливість сказати: «Послухайте, ми збираємося з цим щось робити, немає необхідності приймати цей закон», - сказав містер Ерен. «Це спосіб сказати, що Трамп суворо ставиться до Росії».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?