Російська "невинність": чому заборонили Вконтакте і Однокласники
Категорія
Технології
Дата публікації

Російська "невинність": чому заборонили Вконтакте і Однокласники

Російська "невинність": чому заборонили Вконтакте і Однокласники

Коли у березні уряд України заблокував доступ до двох найпопулярніших російських сайтів, багато виступили на підтримку цього кроку, як необхідного для запобігання пропаганди, в той час як інші висловили заклопотаність з приводу втрати свободи слова.

Про це пише у своєму матеріалі Newsweek, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Ніхто ще не може сказати, чи допоможе блокування ВКонтакте і Однокласників Києву послабити політичний тиск і вплив Москви. Але в цій ситуації є один явний переможець - Facebook.

Кількість українських користувачів на Facebook зросла, приблизно, на два з половиною мільйони з початку травня. Таким чином, загальна кількість українців у цій соцмережі досягла дев'яти мільйонів, про це повідомляє українське дослідницьке агентство Watcher.

Рішення Києва про внесення популярних російських онлайн сервісів в «чорний список» залишається спірним. Крім ВКонтакте і Однокласників, Київ заборонив використання найпопулярнішої російської пошукової системи Яндекс, а також, одного з найпопулярніших поштових доменів - Mail.ru.

Всі ці вебсайти використовувалися для поширення новин та повідомлень про тяжкі і напружені політичні відносини між Росією й Україною. Збройні сили України в даний час знаходяться в трирічному збройному конфлікті з проросійськими бойовиками у східних регіонах країни, а Київ лобіює повернення Криму, який був анексований Росією у 2014 році. Більше 10 000 чоловік загинуло в боях на сході України, але нинішня низька інтенсивність конфлікту означає, що число загиблих зростає не так швидко і є невелика надія на вирішення проблеми.

Москва і Київ представили протилежні та взаємовиключні звіти про серію подій, які привели до таких плачевних наслідків. Україна представила Росію як агресора, прихильника сепаратистів і окупанта Криму. Росія ж зобразила невинність, заявивши, що не знає, як проросійські війська на кордоні з Україною знайшли кошти на те, щоб утримувати одну з найбільших армій в Європі протягом трьох років.

Москва раніше також стверджувала, що вона не має нічого спільного з військами, які анексували Крим у 2014 році, але з тих пір, все ж, визнала, що це була російська військова операція.

Законодавчі органи обох країн по-різному дивляться на події в Криму і на сході України. У той час, як Україна збільшує міру покарання для тих, хто проявляє симпатію до сепаратистських сил, розглядаючи їх поведінку як образу суверенітету країни, Росія, в свою чергу, залучає громадян до кримінальної відповідальності за прояв симпатії чи співчуття по відношенню до українських націоналістів, прирівнюючи їх до нацистів.

Також, Росія і Україна приписують Москві принципово різні ролі в нинішній угоді з припинення вогню на сході країни. Україна покладає відповідальність на Росію за невиконання умов угоди, і Росія заявляє, що вона підписала угоду не як учасник конфлікту, а, всього лише, як посередник у переговорах.

Ще однією з причин, чому Київ заблокував російські сайти, було побоювання, що відсутність додаткового законодавства у тлумаченні конфлікту означає, що російські компанії можуть впливати на громадську думку і порушувати законодавство України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?