Безвіз для України: падіння "паперової завіси"
Категорія
Україна
Дата публікації

Безвіз для України: падіння "паперової завіси"

Безвіз для України: падіння "паперової завіси"

11 червня 30 європейських країн почали скасовувати короткочасні візи для України. Президент України Петро Порошенко назвав цю подію падінням «паперової завіси».

Про це пише у своєму матеріалі The New York Times, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Більше 20 000 українців вже скористалися перевагами безвізу. Як відзначають прикордонники, бувають дні, коли кількість бажаючих відправитися подорожувати до Європи досягає 5 000 осіб.

За кордоном туристам заборонено працювати, також від них можуть вимагати пред'явити зворотній квиток. Незважаючи на деякі обмеження, це позитивна зміна для країни, яка загрузла у війні з Росією, страждає від економічних проблем і намагається здобути прихильність адміністрації Трампа.

«Все було досить швидко і зручно», - сказав Тимофій Мацкевич, власник малого бізнесу, який відпочивав в Барселоні зі своєю дружиною Дариною.
«Вони не ставили запитань, поставили штампи в наші паспорти і сказали: «Ласкаво просимо до Іспанії», - повідомив пан Мацкевич у своєму онлайн-чаті з апартаментів, де він зупинився.

«Це зміна в менталітеті», - сказав він. «У вас більше з'явилося свободи відправиться кудись, побачити нове. Щоб змінити менталітет країни і позбавити її від радянської спадщини, потрібно побувати в різних куточках світу».

Безвізовий режим для України - це велике зрушення, як для колишньої радянської країни. На жаль, у більшої частини населення, немає можливості відправитися у відпустку за кордон. Громадяни Грузії і Молдови вже мають право на короткострокові безвізові поїздки до більшої частини Західної Європи, а країни Балтії, які є членами Європейського союзу, можуть подорожувати, коли і куди захочуть.

Президент Порошенко відзначив зміни, відкривши символічні «двері до Європи», які були встановлені на кордоні зі Словаччиною. Щоб показати, що саме знаходиться на Заході, двері були оточені стінами з зображеннями Ейфелевої вежі, Колізею в Римі, голландських вітряків та інших туристичних визначних пам'яток Європи.

Петро Порошенко назвав скасування візового режиму «остаточним виходом нашої країни з Російської імперії», і пожартував, що «слова «Назад в СРСР» можна буде тепер почути тільки в пісні «Бітлз».

Три роки тому десятки тисяч українців, в тому числі пан Мацкевич, вийшли на вулиці Києва, щоб повалити проросійський уряд того часу і підтримати торговельну угоду між Україною та Європейським Союзом, відому як Угоду про асоціацію.

Росія відповіла військовим втручанням: вона анексувала Крим, розгорнула збройні сили на Сході України, почала війну, в якій з тих пір загинуло більше 10 000 чоловік. На тлі цих подій, всі зусилля української влади були зосереджені на тому, щоб стримати Росію, а не на тому, щоб потрапити до Західної Європи.
Європейський Союз продовжує вимагати від влади Києва відповідати європейським стандартам. Це стосується не тільки технічних питань і сільськогосподарських стандартів, але і поганих результатів у боротьбі з корупцією. Розчаровані українці щодня читають у газетах про членів парламенту і чиновників, що набивають свої кишені державними грошима.

«Подорож без віз - перше, що люди отримали від Угоди про асоціацію», - сказав пан Мацкевич. «Це крок нашої країни до нормального світу, до нормального суспільства».

Відкриття безвізового режиму пройшло гладко, за деякими винятками. Одна жінка, у якої не було паспорту для її 8-річного сина, намагалася протягнути його в чемодані через кордон з Польщею. Але їх викрили, оштрафували і депортували.

Захоплені українці радіють безвізу і діляться своїми світлинами про подорожі Європою у Facebook.

"Ура! Це працює!", - написала одна з українських туристів Іветта Делікатна, проходячи паспортний контроль в Тулузі, Франція.

Зі скасуванням деяких обмежень на поїздки, авіакомпанії-лоукостер стали звертати увагу на Україну.

Нещодавно, авіакомпанія Wizz Air почала виконувати рейси між Львовом і Берліном всього за 22 долари, а Ryanair вводить рейси до Києва та Львова.

Андрій Хоманчук, ветеран АТО, опублікував у Facebook, що він зміг побувати на вихідних у Брюсселі менш ніж за 100 доларів. Це була його перша поїздка до Західної Європи.

«Безвізовий режим працює,» - написав він з Бельгії. «Вам не потрібні документи або навіть знання мови. Ви можете просто з'їздити на вихідні».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?