Кібератака на Україну: не в грошах справа
Категорія
Україна
Дата публікації

Кібератака на Україну: не в грошах справа

Кібератака на Україну: не в грошах справа

Масштабна хакерська атака, яка захлеснула Україну у вівторок, 27 червня, здійснювалася не заради грошей та вигоди, а з метою паралізувати країну.

Про це пише у своєму матеріалі The New York Times, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Для бухгалтера Романа Клименко день розпочався як звичайно. Він сидів за своїм столом, працював за комп'ютером та пив каву. Він і не підозрював, що, відкривши програму для підготовки податкової звітності, запустить бомбу уповільненої дії. Він не знав, що бомба скоро вибухне і знищить всі фінансові дані та швидко добереться через комп'ютерні мережі до уряду України, й навіть далі.

Кібератаку, яка сталася у вівторок, здійснили за допомогою вірусу, схожого на вірус WannaCry, який викликав глобальний хаос в травні цього року.
Обидва випадки виглядають як шантаж: на екранах заражених комп'ютерів з'являлося попередження про те, що всі дані будуть знищені, якщо викуп не буде виплачений.

Але у випадку з Україною, мотив може бути більш зловісний - паралізувати життєво важливі комп'ютерні системи країни - таку версію висунули в середу експерти з кібербезпеки. Звичайно, підозри більшості українців відразу впали на Росію.

Версія українських експертів, здебільшого, ґрунтується на тому факті, що основною цільовою групою атаки стали бухгалтери з оподаткування.
Відповідно до закону, всі зобов'язані використовувати програму M.E.Doc. для підготовки податкової звітності, створену українською компанією. Нещодавно було оновлення програмного забезпечення, встановленого на комп'ютерах на базі Microsoft Windows. Microsoft в середу зробила заяву, в якому сказала: «Тепер є докази того, що зараження почалося з законного оновлення M.E.Doc».

Експерти з кібербезпеки заявили, що хто б не почав штурм - ще й напередодні святкування Дня Конституції України - повинні були знати, що програма M.E.Doc., встановлена на всіх урядових комп'ютерах, є їх пропуском.

Брайан Лорд, колишній заступник директора по розвідці і комп'ютерним операціями в штаб-квартирі уряду Великобританії зі зв'язків з громадськістю, сказав: «Гроші тут ні до чого».

За словами Клименка, оновлення програмного забезпечення, проходило нормально, до певного часу. «Потім екран став червоним», - сказав він в інтерв'ю, - «З'явилося попередження і жорсткий диск був зламаний».

Проте, необхідно визначити джерело вірусу. Росія є головним підозрюваним, так як веде явну і приховану війну з часів Революції 2014 року. Роль Росії можливо доведуть, але може і ні. Аналітики в середу заявили, що якщо метою нападників було посіяти хаос на найвищих рівнях в уряді України, то програма М.E.Doc забезпечила ідеальний шлях. Це програмне забезпечення встановлено не тільки в державних установах і банках, але і є обов'язковим для багатьох українських підприємств.

Представники M.E.Doc заявили, що не можуть підтвердити, чи був вірус поширений через оновлення програми, але сказали, що вони «співпрацюють з кіберполіцією України в розслідуванні».

Другою ознакою того, що саме Україна була головною метою атаки, як заявила національна поліція в середу, стало те, що більше 1500 компаній подали скарги або звернулися за допомогою через вторгнення в комп'ютерні системи. Ця цифра набагато вища, ніж в інших країнах. Хоча варто відзначити, Росія зайняла друге місце серед країн, яких торкнулася ця проблема.

У той час, як аналітики не поспішали пред'являти звинувачення, в офіційних колах не було такої стриманості, особливо коли стало ясно, що Україна є головною метою атаки.

Є ще один факт, який підтверджує підозри. Всього за кілька годин до кібератаки, український офіцер військової розвідки Максим Шаповал був убитий в Києві за допомогою бомби, закладеної в автомобілі. На даний момент, це останній інцидент в серії вбивств противників і критиків Росії в українській столиці.

«Війна в кіберпросторі, яка сіє страх і жах серед мільйонів користувачів персональних комп'ютерів і завдає прямої матеріальної шкоди, дестабілізує роботу бізнесу і держави, є лише частиною гібридної війни Російської імперії проти України», - про це написав Антон Геращенко, Член парламенту, у Facebook. Він сказав, що політичне вбивство Максима Шаповала - це зовсім інша справа. Г-н Геращенко назвав поширення вірусу «наймасовішою комп'ютерною атакою в історії України». Він сказав, що все було «замасковано під спробу грошового вимагання у користувачів», хоча реальна мета - крах економіки.

Вибраний час для скоєння нападу підозрілий ще з однієї причини. Якраз, минулого тижня, відбулася дуже важлива і приємна подія для всієї країни - Європейський Союз скасував візовий режим для України.

Президент Петро Порошенко на зустрічі у Вашингтоні з президентом Трампом, наголосив на тому, що говорять тут політики - головна мета Росії - послабити Україну, зробивши акцент на її некомпетентності і корумпованому уряді.

Атака також сталася у контексті тривалої торгової війни між Росією і Україною, в кулуарах реальної війни на сході України між урядом і сепаратистами, яких підтримує Росія.
В останні місяці влада Києва заборонила імпорт російського програмного забезпечення, а також заблокували поставки вугілля з районів, підконтрольних повстанцям. Вугільне ембарго перерізало життєво важливу артерію на сході, змусивши Росію вивезти частину вугілля.

Поліція створила комп'ютерну штаб-квартиру з агентством внутрішньої розвідки, щоб СБУ і Cisco аналізували атаки, в надії зв'язати їх з Росією. Хоча експерти з кібербезпеки не пов'язали шкідливе ПО з будь-якою конкретною державою або злочинним угрупованням, версія про те, що це російська комп'ютерна атака, націлена на економіку України, буде відповідати недавнім економічним сутичками, кажуть аналітики.

«Якщо проаналізувати український кіберпростір, M.E.Doc є чудовою платформою для вірусу», сказав Іван Лозовий, президент Інституту державності і демократії, в телефонному інтерв'ю. Програмне забезпечення використовується як на малих, так і на великих підприємствах і може пересилати вірус на урядові комп'ютери, на яких запрограмоване повернення файлів. «Росія зацікавлена в тому, щоб Україна мала якомога більше проблем», - додав Лозовий.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?