Торгові санкції США: загрожують Україні або зміцнюють Росію
Категорія
Політика
Дата публікації

Торгові санкції США: загрожують Україні або зміцнюють Росію

Торгові санкції США: загрожують Україні або зміцнюють Росію
Джерело:  The Atlantic Council

Завтра, 7 липня, у німецькому Гамбурзі стартує одна з найочікуваніших подій року - саміт "Великої двадцятки".

Напередодні цієї події The Atlantic Council опублікував наступну статтю, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Оскільки президент Дональд Трамп готується до своєї першої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на цьому тижні на саміті «Великої двадцятки» в Гамбурзі, Міністерство торгівлі США приймає два важливих рішення в сфері торгівлі, які загрожують економічній і геополітичній стабільності України. У 2014 році, коли Україна переживала анексію Криму, коли сепаратисти, які підтримувалися Росією, билися на Донбасі, Комісія з міжнародної торгівлі США і Міністерство торгівлі прийняли рішення додати антидемпінгові мита на імпорт сталевих труб, які необхідні в буровій промисловості.

У зв'язку з надзвичайними подіями в Україні, у вересні 2014 року Міністерство торгівлі видало Угоду про призупинення, яка дозволила Україні робити обмежені продажі цих труб в Сполучених Штатах за справедливими цінами, які визначили в Міністерстві торгівлі. Ці ціни заздалегідь встановлюють досить високими, щоб виключити будь-яку можливість демпінгу. Демпінг можливий, якщо Міністерство торгівлі вважає, що імпортна ціна менша за ціну на внутрішньому ринку або, коли ціна імпорту менше, ніж вартість виробництва. Угода про призупинення надала Україні можливість планувати і прогнозувати продажу в США, забезпечуючи певну стабільність, яка відсутня в період дії антидемпінгових мит, особливо в цей небезпечний період для України. Але, не дивлячись на те, що криза в Україні триває і, незважаючи на невеликий обсяг продукції, що випускається на українському ринку продукції сталеливарної промисловості, яка складає менше одного відсотка від експорту до Сполучених Штатів, Міністерство торгівлі оголосило, що термін дії Угод про призупинення закінчується 10 липня. Таке рішення перекриє життєво-важливий шлях для України на Захід.

Крім того, міністр торгівлі Уілбур Росс також ініціював розгорнуте розслідування національної безпеки щодо імпорту сталі в США, що загрожує подальшими обмеженнями імпорту української сталі. Аналогічний випадок був у 2001 році, коли Міністерство торгівлі прийшло до висновку, що імпорт сталі не робить згубного впливу на національну безпеку.

Підливаючи масло у вогонь в ситуацію з українською сталлю, варто відзначити, що великим комерційним виробником сталеливарної продукції, є російська компанія «TMK» і її дочірнє підприємство «TMK IPSCO» в США. За даними Міжнародної торгової комісії США в 2014 році, «TMK IPSCO» поряд з «US Steel», є одним з двох провідних американських підприємств, що займаються виробництвом сталевих труб для нафтової промисловості, а її частка на внутрішньому ринку США складає 16 відсотків.

«TMK IPSCO» належить російському олігархові і союзнику Путіна Дмитру Пумпянському. У 2008 році «ТМК» придбала «IPSCO» у шведської фірми «SSAB». У цей період сталася масова втеча олігархів з Росії, багато з яких оселилися в Сполученому Королівстві. Цей факт, спонукав деяких письменників і блогерів називати Лондон «Лондонград». Але Пумпянський не виїхав з Росії і, замість цього, продав свою мажоритарну частку в «ТМК» в якості застави для отримання кредиту в розмірі 1,85 мільярдів доларів від російських державних банків. Станом на травень 2017 року, він знову контролює «ТМК».

Весь світ стежитиме за ходом першої зустрічі Путіна і Трампа. Рішення адміністрації Трампа про торгівлю сталлю матиме важкі наслідки для України. Буде трагічно, якщо їх не врахують належним чином в підготовці політики США. Той факт, що закінчується термін дії Угоди про призупинення і факт майбутньої зустрічі президентів спонукало Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та Міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва відправити офіційні листи Держсекретарю США і Міністру торгівлі США, з проханням про продовження Угоди про призупинення і зняття 232 бар'єрів на імпорт.

Всупереч американських санкцій проти Росії, за жорсткість яких сенат проголосував в останні кілька тижнів, рішення Міністерства торгівлі може негативно відбитися на Україні, просуваючи ділові інтереси близького союзника Путіна. Якщо адміністрація буде слідувати своїм планам щодо обмеження поставок української сталі в Сполучені Штати і ще більш послабить економіку України, це стане великим подарунком Путіну від Трампа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?