"Сполучені Штати повинні зробити більше, щоб підтримати народ України", - Шанахан
Категорія
Україна
Дата публікації

"Сполучені Штати повинні зробити більше, щоб підтримати народ України", - Шанахан

"Сполучені Штати повинні зробити більше, щоб підтримати народ України", - Шанахан
Джерело:  Bloomberg

Патрік Шанахан, якого президент Дональд Трамп висунув на пост заступника міністра оборони, схвалив надання летальної зброї для України.

Про це пише у своєму матеріалі Bloomberg, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Письмові відповіді Патріка Шанахана до Комітету з питань збройних сил Сенату трохи згладили процес голосування. Якщо колишнього керівника Boeing Co., оберуть на посаду, він стане другим за посадою людиною в Пентагоні. Голова комітету сенатор Джон Маккейн на слуханні 20 червня, дорікнув Шанахана в тому, що він «просто ігнорував нас» в цьому та інших питаннях. Сенатор пригрозив, що за таку поведінку, він може відмовити кандидату в підтримці.

«Так. Я підтримую надання летальної зброї для України. Сполучені Штати повинні зробити більше, щоб протистояти агресивній поведінці Росії і підтримати народ України», - заявив Шанахан на цьому тижні.

Адміністрація президента Барака Обами вже надала Україні мільярди доларів допомоги разом з нелетальним військовим обладнанням, таким як окуляри нічного бачення і роботи для знищення бомб, але вони не встигли відправити зброю. Маккейн очолює коаліцію сенаторів, які наполягають на розширенні допомоги. Аризонська Республіканська партія закликала поставляти переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin в Україні.

Невизначена політика

Адміністрація Трампа ще не визначилася з політикою щодо поставок зброї для України. У цьому місяці Трамп зустрівся в Білому домі з президентом України Петром Порошенком, але на зустрічі не було зроблено ніяких заяв про розширення військової допомоги США. Ще під час своєї виборчої кампанії, Трамп припускав, що він може зняти санкції з Росії і визнати Крим, який Росія анексувала в 2014 році, її частиною.

Міністр оборони Джеймс Маттіс, перед призначенням на посаду у своїх письмових відповідях, заявив: «Я схвалюю допомогу Україні і підтримку її суверенітету».

Ще одне питання, що викликало напруженість під час слухань Патріка Шанахана, полягало в його відмові давати коментарі щодо можливих варіантів реагування на те, що Росія порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

«Ви не радуєте мене. Ми очікуємо прямих відповідей », - сказав Маккейн.

Патрік Шанахан переглянув свою письмову відповідь і на цьому тижні заявив, що волів би вийти з Договору 1987 року, в крайньому випадку.

«Я розумію, що адміністрація розглядає ряд можливих варіантів відповіді Росії. Але мені здається очевидним, що Сполучені Штати працюють із зв'язаними за спиною руками, оскільки залишаються єдиною стороною, яка виконує правила Договору», - написав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?