"Сміттєва блокада" Львова: недоброзичливці є всередині країни
Категорія
Україна
Дата публікації

"Сміттєва блокада" Львова: недоброзичливці є всередині країни

"Сміттєва блокада" Львова: недоброзичливці є всередині країни
Джерело:  The Atlantic Council

Львів - вишуканий об'єкт світової спадщини ЮНЕСКО, який переживав атаки і нападки протягом семи століть. Місто є успішним ІТ-центром, а його готелі, ресторани і архітектура приваблюють щорічно 2,5 млн туристів.

Про це пише у своєму матеріалі The Atlantic Council, переклад якого зробив ONLINE.UA.

З 2006 року його мер і міська рада, налаштувалися на реформи: модернізували інфраструктуру і залучили промислові організації до регіону, захистивши їх від корупції. Близько п'ятдесяти виробників створили свої проекти, тим самим забезпечивши 12 000 робочих місць, і це тільки в 2016 році.

Але в минулому році нова напасть наздогнала Львів.

«Цей рік став найгіршим у моєму житті», - сказав мер Андрій Садовий у своєму інтерв'ю 25 червня, під час щорічного джазового фестивалю, який проходив у Львові.

Жахливий рік для мера почався в травні 2016 року, коли серйозна пожежа охопила міське звалище, в результаті якого загинули три рятувальника, і ще один держслужбовець пропав без вісті. З 2012 року місто хотіло замінити звалище на сучасний завод з переробки сміття та отримав 400 мільйонів доларів фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку. Але уряд заблокував операцію.

«Пожежа стала страшною трагедією», - сказав Садовий. «Тоді прокурор притягнув нас до суду з наміром закрити звалище. Він сказав, що загоряння почалося саме по собі і було дуже небезпечним. Але служби екстреної допомоги сказали, що пожежа не могла початися просто так і заявили, що це був запланований і організований підпал».

Прокурор не став розслідувати версію підпалу, а замість цього переконав суддю негайно закрити звалище Львова. Це означало, що сміття, зібране мільйоном людей, нікуди дівати, і звернення до уряду не дало результатів.

Потім система замкнулася на Львові. В Україні налічується понад 5000 сміттєзвалищ і жодна з них не погодилася прийняти сміття. Кожне звалище, до якого ми наближалися, закривалося, як ніби за помахом чарівної палички. Протягом цього часу ми звернулися до кожного окремого оператору, після чого, ми зіткнулися з усіма можливими проблемами, такими як: візити правоохоронних органів, проблеми з документацією, і навіть загрози», - сказав Садовий.

Львів нарешті досяг угоди з містом Покровськ. «Власник був щасливий, але через два дні він і його сім'я отримали загрози, і він би ризикував їх життями, якщо б погодився. Він вибачився і відмовився від угоди. Також, ми не отримали жодної допомоги від іншої української влади», - сказав мер.

Садовий впевнений, що спільні зусилля, спрямовані на підрив його влади, тривають.

Так як влада Львова не змогли знайти ділянку під звалище сміття, його протягом минулого року складали в межах міста, засмічуючи міський пейзаж і викликаючи проблеми санітарії та навколишнього середовища.
19 червня питання знову стало актуальним після того, як три парламентарія від фракції «Самопоміч» оголосили голодування на знак підтримки жителів Львова і протесту проти дій центральної влади. На другий день я брав інтерв'ю у одного з учасників протесту, Олега Березюка, який був оточений доброзичливцями і десятками озброєних охоронців, які оточили вулиці. «Це приниження для людей і загроза їх здоров'ю», - сказав Березюк, депутат фракції «Самопоміч» зі Львова.

Голодний страйк привернув увагу громадськості. Посол США розкритикував цю ситуацію, а церковні лідери об'єднали свої сили, щоб зустрітися з президентом і просити його припинити блокаду з міркувань людяності і екологічним нормам.

«Після цього, Державна комісія з надзвичайних ситуацій провела зустріч і вирішила, що полігон потрібно відкрити», - сказав мер. «Тільки втручання церкви та іншої влади зупинило це неподобство».

25 червня тисячі людей зібралися і відзначили повернення до нормального життя. В майбутньому, місто планує побудувати сучасну систему утилізації та переробки сміття на гроші з міського фонду і на кошти від європейських підприємств.

Проте, мер стверджує, що: «це була штучна блокада і люди не відверталися від нас». Він пророкує продовження переслідування і каже, що й інші чиновники-реформатори піддаються нападкам, включаючи Михайла Саакашвілі і мера Миколаєва. «Мова йде не тільки про Львів», - сказав він.

Наступного дня, після того, як питання зі сміттям було залагоджено, найвідоміший рок-співак України Святослав Вакарчук обговорив необхідність посилення та збільшення повноважень для українських установ на конференції у Львові. Він не говорив про «сміттєвої війни», але сказав про загрозу таких узгоджених зусиль, спрямованих на нанесення шкоди країні без верховенства закону.

«Після Майдану Україна знаходиться в більшій небезпеці, ніж будь-хто може уявити. Без судової влади майбутнє країни під великим знаком питання. Реформи можуть зупиняти або взагалі скасовувати», - сказав він. «Ми повинні створити установу, яка буде захищати людей».

Поки цього не станеться, атаки триватимуть. Збиток, нанесений жителям Львова, показує, що загроза виходить не тільки від Росії. Недоброзичливці також є всередині країни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?