Подальші реформи в Україні під загрозою
Категорія
Україна
Дата публікації

Подальші реформи в Україні під загрозою

Подальші реформи в Україні під загрозою
Джерело:  The Washington Post

Гуляючи Києвом, можна подумати, що тут все добре. Білборди рекламують сайти для реєстрації нового бізнесу, менш ніж за одну годину, крафтова пивоварня обіцяє доставку пива додому, а супермаркети пропонують все, від песто до натуральної граноли. Триповерховий торговий центр, який продає близько 150 українських брендів, уособлює жвавий модний показ. Загалом, ознак позитивних змін досить багато. Війна на сході країни, яка забрала більше 10000 життів, далеко звідси і про неї тут практично нічого не нагадує. І може проблема саме в цьому.

Тим часом, в Раді розглядають вимогу ГПУ про зняття недоторканності з п'яти депутатів, яких підозрюють в корупції.

Про це пише у своєму матеріалі The Washington Post, переклад якого зробив ONLINE.UA.

В Україні є реальні досягнення, на які слід звернути увагу. Відбулися важливі реформи. Макроекономічні показники хороші; курс валют стабілізувався. І Україна не програла війну, незважаючи на всі зусилля Росії, чиї сили і можливості набагато більше.

І все ж, для української бізнес-еліти, дипломатів, політиків, і навіть деяких активістів у повітрі витає блаженний самообман. Оптимісти вважають за краще закривати очі на найсерйозніші і очевидні проблеми країни: на війну, на те, що Росія не дотримується Мінської угоди й на те, що з 2014 року практично немає прямих іноземних інвестицій. Більш того, наступний етап реформ буде більш жорстким, вимагаючи деякого компромісу і політичної зрілості, які наразі відсутні. Уряду простіше гнути свою лінію і повторювати, що країна добилася більшого за останні 3 роки, ніж за перші 23 року незалежності.

Сумна реальність така, що реформи зупинилися і вікно можливостей вже починає закриватися. Жодного з «дружків» колишнього Президента Януковича не притягли до кримінальної відповідальності. Особисті інтереси деяких осіб заблокували процес створення «чистого» Верховного Суду. Національне Антикорупційне бюро України змогло пред'явити звинувачення двом корумпованим чиновникам, таким як колишній парламентарій Микола Мартиненко і колишній глава Державної Фіскальної служби Роман Насиров. Незважаючи на ці зусилля, верхівкам вдається уникнути відповідальності. Суд у справі Насирова відмовляється розглядати всі докази. Зростає кількість ознак того, що главу антикорупційного бюро можуть звільнити найближчим часом, а активісти і парламентарі переймаються, що скоро можуть обмежити повноваження самого бюро.

Чинний Міністр охорони здоров'я Уляна Супрун сміливо йде вперед зі своєю амбіційною ідеєю перебудови всієї гнітючої системи охорони здоров'я. Міністр фінансів Олександр Данилюк за рік свого перебування на посаді зміг закрити діри в бюджеті країни, а також просував пенсійну і земельну реформи.
Міжнародний валютний фонд, який пообіцяв виділити 17,5 млрд доларів на поліпшення економіки країни заявив, що Україна не отримає допомоги, поки не узаконить угоди з продажу землі, поки не проведе реформу проблемної пенсійної реформи, поки не створить Антикорупційний суд і не почне приватизацію 1800 державних компаній. З цього значного списку, тільки пенсійна реформа і реформа охорони здоров'я мають шанс пройти до 14 липня.

У той же час, уряд переслідував видатних антикорупційних активістів, тим самим захищаючи антиліберальний закон. Цей закон вимагає від активістів і журналістів, які вели розслідування, доступу до інформації. Він також підриває владу локальних кандидатів, таких як мер Львова Андрій Садовий і колишній Губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі, які могли б кинути виклик партії Президента Петра Порошенка на парламентських виборах у 2018 році.

Час закінчується. Уряд, який прийде на зміну старому, може бути набагато гірше. Як любить нам нагадувати парламентарій і реформатор Мустафа Найєм, незважаючи на всі недоліки, нинішній президент і парламент є кращими за всю історію України.

Прихильники Юлії Тимошенко, з її золотими косами і палкими промовами, вже збудували червоні і білі намети на головній вулиці в Києві. Вона є лідером опитувань, як найбільш підходящий національний кандидат, навіть якщо рейтинг не перевищують скромні 10 відсотків. Популістська політика Тимошенко, в тому числі і опозиція проти реформ охорони здоров'я і пенсійної реформи, потенційно може скасувати реальний прогрес, якого Україна досягла за останні 3 роки.

Українські активісти продовжують висвітлювати багато проблем країни, і саме вони зіграли головну роль в позитивних змінах протягом останніх 3 років. Але однієї громадськості недостатньо.
Якщо так і далі триватиме, то найбільш талановиті та обдаровані українці будуть їхати з країни. Понад 70 відсотків населення вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. Реформи, які могли б поліпшити матеріальне становище українців, так і не були здійснені. А ті, які здійснили, наприклад, реформа реструктуризації ринку природного газу для ліквідації корупції, майже не позначилася на населенні. Як зазначив журналіст Віталій Сич: «Люди втомилися, їх терпіння на межі, багато хто виїжджає». У 2016 році близько 1,3 млн українців отримали тимчасовий дозвіл на роботу в Польщі, а ще 116 тис осіб працювали по тривалим контрактами. Українці вже утворили найбільшу діаспору в Чеській Республіці, а в Італії та Португалії українські етнічні групи на другому місці за кількістю.

Простір для конструктивних змін скорочується, а втома і цинізм широко поширюються. Але у країни все ще є шанс. Київ повинен рухатися вперед і почати новий етап життєво-важливих реформ і МВФ може надати підтримку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?