Хакери вимагають викуп за конфіденційні дані користувачів

  |  Iнтернет і технології   |   Читать на русском
Хакери вимагають викуп за конфіденційні дані користувачів
фото: macitynet.it

Виявлено новий тип шкідливої програми, яка здатна відправити ваші особисті фотографії, повідомлення та історію інтернет-браузера вашим друзям.

Програма LeakerLocker може бути випадково завантажена через прикладні програми в Google Play.

Про це пише у своєму матеріалі The Independent, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Вона блокує екран вашого телефону і стверджує, що зробила резервну копію всієї «конфіденційної інформації», яку ви зберегли на ньому.

Потім вона погрожує відправити інформацію всім, кого ви знаєте, якщо тільки ви не заплатите злочинцям, які стоять за цим.

Згідно McAfee, найбільшої в світі спеціалізованої компанії в області безпеки технологій, прикладні програми Wallpapers Blur HD і Booster & Cleaner Pro можуть нести загрозу, яка може стати причиною дуже незручної і неприємної ситуації.

«LeakerLocker блокує головний екран і отримує доступ до особистої інформації в фоновому режимі, завдяки тому, що її жертви надають дозволи під час установки», — сказали представники McAfee.

«Не всі особисті дані, до яких шкідлива програма, нібито має доступ, зчитуються або зливаються. Вимагачі можуть прочитати адресу електронної пошти жертви, випадкові контакти, історію браузера Google Chrome, деякі текстові повідомлення та інформацію про виклики, вибрати зображення з камери і прочитати загальну інформацію про пристрій».

Програму Wallpapers Blur HD було завантажено приблизно 5 — 10 тис разів і вона має рейтинг 3,6 зірки (з п’яти), а додаток Booster & Cleaner Pro — має від 1 до 5 тис завантажень і рейтинг 4,5 зірки.

В компанію Google повідомили про обидві прикладні програми і вона вже займається розслідуванням.

Якщо програма LeakerLocker дійсно може заразити ваш телефон, представники McAfee стверджують, що вам слід відмовитися від виплати викупу в розмірі 50 дол, який вимагають викрадачі.

«Це сприяє поширенню цього «чорного» бізнесу, що призведе до ще більшої кількості атак. Крім того, немає ніякої гарантії, що інформація не буде видалена або використана для шантажу знову», — йдеться в повідомленні компанії.

У реальності, однак, неминуче, що деякі люди вирішать заплатити викуп у панічному стані.

В цьому випадку шкідлива програма буде запитувати номер вашої кредитної картки, і, якщо гроші пройдуть, з’явиться повідомлення: «Ваші персональні дані були видалені з наших серверів і ваша конфіденційність захищена».

Якщо платіж не пройде, він покаже: «Платіж не зроблено. Ваша конфіденційність знаходиться під загрозою».

 

Джерело: The Independent
-4
+1
РЕКЛАМА
Вхiд