Річниця катастрофи Боїнга MH17: "ми впевнені, що зможемо знайти винних"
Категорія
Світ
Дата публікації

Річниця катастрофи Боїнга MH17: "ми впевнені, що зможемо знайти винних"

Річниця катастрофи Боїнга MH17: "ми впевнені, що зможемо знайти винних"

Три роки тому 298 чоловік були вбиті ракетою «земля-повітря», яка підірвала пасажирський літак Malaysia Airlines в небі над Україною. Родичі і друзі зібралися в понеділок, щоб відзначити річницю катастрофи на новому меморіалі біля аеропорту Амстердама, з якого тоді вилетів літак.

Поминання проходить в присутності короля Нідерландів, в той час як, міжнародні слідчі продовжують розслідування. Вони намагаються притягти до відповідальності винних за катастрофу рейсу № 17 і вбивство всіх 298 пасажирів і екіпажу.

Про це пише у своєму матеріалі The New York Times, переклад якого зробив ONLINE.UA.

17 липня 2014 року Боїнг-777 був збитий ракетою «Бук» над східною Україною. Міжнародне кримінальне розслідування дійшло висновку, що ракета була випущена з підконтрольної повстанцями території мобільним пусковим пристроєм, який вивезли з Росії. Росія заперечує будь-яку причетність і засуджує такі висновки, як політично упереджені.

У минулому році слідчі сказали, що знайшли 100 осіб, з якими вони хочуть поговорити, і яких вони підозрюють в участі в транспортуванні пускової установки «Бук» або її використанні.

Держави, які беруть участь в розслідуванні, погодилися, що судове переслідування підозрюваних повинно проходити в Нідерландах, так як там проживала більшість жертв.

Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політики безпеки Федеріка Могеріні закликала до міжнародної співпраці в пошуках злочинців.

«Щоб притягнути до відповідальності осіб, винних за крах MH17, кримінальне розслідування вимагає постійної підтримки з боку міжнародного співтовариства», - заявила Федеріка Могеріні. «Ми очікуємо, що всі держави, будуть в змозі сприяти розслідуванню і судовому переслідуванню осіб, відповідальних за це, як того вимагає Резолюція 2166 (2014), прийнята Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй».

Король Нідерландів Віллем-Олександр і Королева Максима були серед високопоставлених осіб, які повинні були бути присутніми на церемонії в понеділок. Там також було близько 2000 чоловік, які поминали пам'ять загиблих.

Новий пам'ятник - вигнута сталева стіна і скульптура у формі ока, на якій викарбувані імена всіх 298 жертв, які приїхали з 17 країн. Він стоїть в амфітеатрі, оточеному 298 деревами, висадженими в вигляді пам'ятної стрічки.

Раніше в понеділок більш 90 членів сім'ї відвідали меморіал в Малайзії для жертв, а також були присутні на брифінгу, який стосувався поточного розслідування.

Міністр транспорту Ліу Тіонг Лай повідомив журналістам після заходу, який було закрито для ЗМІ, що розслідування було «дуже докладним, і ми впевнені, що зможемо знайти винних».

Президент України Петро Порошенко заявив, що країна оплакує жертв. «Ми віримо в об'єктивність і неупередженість правосуддя Нідерландів і що організатори цього злочину будуть притягнуті до відповідальності», - сказав Порошенко в понеділок в Twitter.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?