Малоросія: хто був ініціатором заяви про «нову державу»
Категорія
Україна
Дата публікації

Малоросія: хто був ініціатором заяви про «нову державу»

Малоросія: хто був ініціатором заяви про «нову державу»

Сепаратисти зі сходу України у вівторок проголосили свою нову державу. В межі, так званої держави, вони прагнуть включити не тільки підконтрольні їм території, але й всю Україну.

Про це пише у своєму матеріалі The New York Times, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Така несподівана заява донецьких бойовиків ставить під сумнів виконання Мінських угод про припинення вогню 2015 року, які були розроблені з метою деескалації збройного конфлікту на сході України, щоб повернути ці регіони Києву, в той же час, надавши їм широку автономію. Це також стало несподіванкою для деяких сепаратистів, які заявили, що не збираються приєднуватися до «нової держави».

 Більше 10 тис осіб загинуло з тих пір, як в 2014 році Росія спочатку анексувала Кримський півострів, а потім, проросійські сепаратисти взяли під свій контроль частину східної України. Спочатку, сепаратисти хотіли приєднатися до Росії.

У 2015 році Франція, Німеччина, Україна і Росія розробили в Мінську Угоду про припинення, в якій викладено покроковий план припинення конфлікту між урядовими військами і сепаратистами. Відповідно до цієї угоди, повстанці і уряд України погодилися, що сепаратисти повернуть контроль над територіями, які вони захопили у Києва, в той час як Київ, дозволив би провести там місцеві вибори і надав би широку автономію регіонам. Хоча ця угода і допомогла знизити інтенсивність бойових дій, жодна з політичних складових не була реалізована.

Лідер донецьких сепаратистів Олександр Захарченко сказав на одному з російських телеканалів, що повстанці в Донецьку, Луганську, а також представники інших регіонів України сформують нову державу під назвою «Малоросія». Також він повідомив, що вони складають конституцію, яка пізніше буде винесена на загальне голосування.

«Ми вважаємо, що українську державу вже не можна відродити», - сказав Захарченко в коментарях, переданих інформаційним агентством ТАСС. «Ми, представники колишніх регіонів України (за винятком Криму) заявляємо про створення нової держави, яка є правонаступником України».

Хоча, у сепаратистів на Сході є однодумці в інших регіонах України, вони не намагалися захопити там території і не мають там ніякого політичного представництва.

Однак, лідери сепаратистів в Луганську пізніше заявили, що заперечують свою участь у цій угоді. Місцевий сайт новин «Луганський інформаційний центр» цитує представника сепаратистів Володимира Дегтяренко, про те, що вони не були проінформовані про плани і «мають сумніви з приводу доцільності такого кроку».

Самопроголошені влади в Донецьку та Луганську, які називають себе Донецької Народною Республікою і Луганською Народною Республікою, керують регіонами, підконтрольними сепаратистам, протягом усього конфлікту. Лідери сепаратистів в Луганську, на відміну від їх донецьких колег, уникають прямого вираження своїх намірів приєднатися до Росії.

Луганські повстанці наполягали на тому, що вони були віддані Мінській угоді і виконували умови, в той час як, донеччани стверджували, що створення нового держави не суперечить умовам угоди.

Представник України Євген Марчук заявив у вівторок на 112 телеканалі, що заява, зроблена напередодні наступного раунду переговорів у Мінську: «Може повністю заблокувати переговори».

Київський політолог Володимир Фесенко припустив, що Кремль був ініціатором цієї заяви. Таким чином, можливо, намагаючись налякати Захід можливістю розпаду України.

«Кремль більше не намагається виштовхнути цю «злоякісну пухлину» назад в Україну», - сказав Фесенко. Ще він додав, що зараз занадто рано прогнозувати наслідки заяви, тому що Захарченко відомий своїми «дивакуватими» заявами.

Росія не поспішає підтримувати або спростовувати заяву Захарченко. Раніше інформаційне агентство The Associated Press задокументовало як Москва підтримує сепаратистів в Україні за допомогою грошових коштів, зброї і новобранців. Але, незважаючи на незаперечний доказ, Кремль відрікається від факту відправки російських військ в Україну для підтримки сепаратистів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?