Яке церковне свято відзначають 21 липня у 2017 році: з'явилися деталі
Категорія
Культура
Дата публікації

Яке церковне свято відзначають 21 липня у 2017 році: з'явилися деталі

Яке церковне свято відзначають 21 липня у 2017 році: з'явилися деталі
Джерело:  online.ua

21 липня традиційно відзначається два церковних свята: явище ікони Божої Матері в Казані, а також пам'ятний день святого великомученика Прокопія.

Про це повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: У католицької церкви з'явилися нові святі

Історія святкування явлення ікони Божої Матері в Казані починається в 1579 році, коли мусульмани почали чинити опір Івану Грозному, сприйнявши пожежу, що винищила половину Казанського кремля, як гнів "руського Бога". Незабаром після пожежі Матроні, дочці стрільця Данила Онучина, тричі приснилася Божа Матір, що звеліла дістати Її ікону, поховану в землі.

Дівчинка з матір'ю знайшли ікону, яка пізніше під час Хресної ходи зцілила двох сліпців. На місці, де вона була вирита, Іван Грозний велів влаштувати храм на честь Казанської ікони Божої Матері і жіночий монастир.

Читайте також: Стало відомо, в які церкви ходять українці - дослідження

Святий великомученик Прокопій був вихований під ім'ям Неаній в Єрусалимі за часів імператора Діоклетіана матір'ю-язичницею, отримав світську освіту і швидко пішов вгору по службі у імператора. У 303 році його послали в Олександрію винищувати прихильників нової релігії - християнства, - по дорозі куди він почув голос Ісуса Христа і побачив розп'яття, після чого став прихильником нової релігії і потрапив до в'язниці через донос власної матері.

Вночі до нього в темницю прийшов Христос і хрестив його, давши ім'я Прокопій. Чоловіка безліч разів катували в безуспішних спробах змусити його відректися від віри, після чого стратили. Вважається, що на Прокопія встигає чорниця, на полях з'являється червець - комаха-шкідник, а також можна вимовляти магічні слова проти ос і болю в спині під час жнив.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?