Антикорупційний суд як єдина виграшна стратегія для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Антикорупційний суд як єдина виграшна стратегія для України

Антикорупційний суд як єдина виграшна стратегія для України
Джерело:  The Atlantic Council

Уявіть собі, якби 14 червня в Україні стартував перший незалежний суд по боротьбі з корупцією і почалися б слухання десятків справ проти високопоставлених чиновників. Уявіть, якби вже до середини липня, олігархи і представники влади були засуджені за корупцію, а їх активи конфісковані ...

На жаль, все це не реально. МВФ встановив дату - 14 червня як крайній термін для прийняття закону про антикорупційні суди, але Україна його проігнорувала.

Про це пише у своєму матеріалі The Аtlantic Сouncil, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Читайте також: Подальші реформи в Україні під загрозою

Антикорупційний суд сигналізував би світу, що Україна відтепер буде слідувати букві закону. МВФ, в свою чергу, направив би 1 млрд дол, а ЄС ще - 600 млн євро. Крім того, суд заспокоїв би іноземних інвесторів, які стали б допомагати будувати українську економіку.

Замість того, щоб впроваджувати нові реформи, олігархи вибрали інший шлях. Вони вирішили переслідувати своїх супротивників і активістів по боротьбі з корупцією, а також спробували маніпулювати думкою представників ЄС.

Минулого тижня, наприклад, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер допустив дипломатичну помилку, сказавши, що Петро Порошенко переконав його в тому, що антикорупційна палата швидше доб'ється бажаних результатів, ніж незалежний суд. І хоча, він потім відкликав свою заяву, воно все ж посіяло певні сумніви.

Сучасна судова система, звичайно ж, «гнила», і палата теж буде такою, пише джерело. Станом на липень, Національне антикорупційне бюро України відкрило 75 справ за останні кілька місяців, але звинувачення були винесені тільки в 18-ти випадках. В основному, це були дрібні корупційні схеми. Жоден високопоставлений чиновник не був засуджений.
«НАБУ переконане: створення антикорупційних палат не тільки не вирішить проблему відсутності вироків по топ-корупціонерам, але і поглибить її», сказано в прес-релізі Бюро.
Загалом, стара гра триває. Є навіть теорія про те, що оточення Порошенко вирішив відмовитися від недоотриманого 1 млрд дол від МВФ, почасти тому, що вони можуть розраховувати на обіцяні 600 млн євро від ЄС. Але міжнародне співтовариство повинне вже зараз вести жорстку гру. Якщо вони не будуть наполегливими, злочинці будуть процвітати, а банки будуть сподіватися на те, що зможуть знову обдурити вкладників.

Ось які вимоги повинні висувати міжнародні установи:

1. МВФ не повинен більше давати жодного долара, поки не заробив Антикорупційний суд, також слід розглянути питання про накладення штрафів за недотримання правил і домовленостей.
2. ЄС не повинен більше давати жодного євро, поки не діє Антикорупційний суд.
3. ЄС повинен встановити крайній термін для суду і покарати Київ, призупинивши тільки що оголошену програму лібералізації візового режиму. «Існує механізм для
цього », - як сказав європейський активіст по боротьбі з корупцією. «І це буде найбільшим покаранням. Ніяких грошей і ніяких віз».
4. МВФ і ЄС не повинні грати один проти одного, а повинні працювати спільно.
5. Спеціальний представник США з питань України Курт Фолькер повинен зажадати, щоб Антикорупційний суд почав свою роботу, інакше будь-яка допомога - військова або інша - буде скасована.

Тим часом, Антикорупційна поліція і прокурори повинні бути наділені повноваженнями пропонувати амністію тим, хто добровільно визнає свої правопорушення, розкриває активи і доходи протягом останніх п'яти років, а потім платить податки за 5 років з відсотками.

Амністія допомогла прискорити перетворення колишніх радянських союзників після 1989 року. Вацлав Гавел в Празі кілька років тому, після того, як його посадили в тюрму як активіста, і після того як він став президентом, говорив: «Вони нам потрібні. Вони знають, де знаходяться «ключі», деякі з них розумні, і вони знають, як управляти країною. Помста непродуктивна».

«Олігархи задоволені Порошенко і« роблять »з ним більше грошей, ніж з Януковичем», - сказав в інтерв'ю депутат і реформатор Сергій Лещенко. «Люди зляться на корупцію, але уряд не звертає на це увагу, вони просто змінюють тему».

Це ще раз підкреслює єдино-виграшну стратегію для України: зовнішні події і тиск на просування еліти прозорими методами, кооптує нових членів в партії і дозволить робити правильні речі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?